Zapraszam na domową pizze pieczarkową
Składniki:
(z podanych składników wychodzą dwie pizze o średnicy 30-40 cm)
- 450 -500 g mąki typu 00 ( Do pizzy -Mąka Basia)
- 250 ml letniej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka
- Oregano, Bazylia
- Przecier pomidorowy
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 2 garście kukurydzy
- 1 cebula
- Ser Gouda 200 g
Wykonanie: Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy ciasto. Gdyby się nam kleiło w rękach zawsze możemy dodać nasz zapas mąki.
Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut.
I gotowe :)
Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre.
Pizza stworzona na potrzeby posiadanych składników. Jest pyszna!! Nie potrzeba nawet sosu
Ten przepis wydaje się być bardzo prosty, jutro go wykorzystam i zrobię taką pizze na kolację! Kocham kukurydzę, narobiłaś mi ogromnego smaka :)
OdpowiedzUsuńhttp://ciszamysli.blogspot.nl/
Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńP.S. Jako 'ciążowo-ciasteczkowy potworek' jestem zmuszona do obserwacji Twojego bloga :P tylko jak ja powstrzymam się przed wypróbowaniem tak smakowitych przepisów? :P
mm wpadam na pizze
OdpowiedzUsuń