A oto najprostsze ciasto z owocami na świecie :) miałam pod ręką jabłka ale myślę ,że można je zastąpić innymi owocami jakie macie w swoim domu :) nazwałam to jabłkową koroną :D muszę powiedzieć ,że w 45 minut po upieczeniu tego ciasta już nic nie ma ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru ( jak ktoś nie lubi strasznie słodkich ciast niech da mniej niż szklankę)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 4 - 5 średnich jabłek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie: Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy: cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy, dodajemy olej i ubijamy. Obrane wcześniej jabłka kroimy w dowolną kostkę wedle uznania i wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C
Poniżej mamy solidny kawałek tego na prawdę pysznego ciasta :) które polecam każdemu ^^
Poniżej mamy solidny kawałek tego na prawdę pysznego ciasta :) które polecam każdemu ^^
Smacznego ;)
Ja dopiero niedawno polubiłam ciasta z jabłkami, to póki co jedyne owoce, które jadam w ciastach.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ♥
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny i udział w moim candy.Trochę doszłam do siebie i już mogę siedzieć przez chwilę w łóżku,więc sobie buszuję po blogach.Smacznie tu u Ciebie,pozwolisz,że będę zaglądać.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOj, taki jabłecznik to pewnie wypróbuję :) Dziękuję za udział w moim candy. Losowanie już jutro!
OdpowiedzUsuńPowodzenia i pozdrawiam!
Dziękuję ,za udział w zabawie;)Będę do Ciebie zaglądać,może przekonam się do gotowania;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ciasta :)
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na blogi :)
http://kosmetycznieee.blogspot.com
http://kuchareczkamala.blogspot.com
mm palce lizać ;D
OdpowiedzUsuńWlasnie ciasto mi sie piecze, w srodku z jablkami a na wierzch polozylam truskawki. Napisze pozniej jak smakowalo;-)
OdpowiedzUsuńHej to znow ja. Ciasto pieklam 20.4. I wyszlo super tylko za krotko je trzymalam w piecu i musialam dolozyc 10 min dluzej. dzis bede je piec ponownie z truskawkami jablkami i sliwkami na prosbe mojego meza.Dzieki za super latwy przepis. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńBardzo się Gosiu cieszę ,że ciasto wyszło i mam nadzieję ,że smakowało :)
UsuńJakie puszyste i mięciutkie! Super :)
OdpowiedzUsuńa jaka mąka ? tortowa czxy krupczatka ?
OdpowiedzUsuńNajlepiej Tortowa / Pszenna ;)
Usuńsuper ciasto właśnie piekę 2 raz :)Polecam!!!
OdpowiedzUsuńpyszne!!! w domu byla tylko krupczatka a i tak wyszlo cudowne! dzieki!!! ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis szybki i ciacho pychotka, dziekuje za przepis. Polecam!!! yummm!!!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis ciasto pychotka i szybkie w wykonianiu, dziekuje za przepis. Polecam!!!! Yummm
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne i ekspresowe. Ja, jabłecznik przed włożeniem do piekarnika posypuję cynamonem.
OdpowiedzUsuńWczoraj natomiast wypróbowałam ten sam przepis, ale ze śliwkami (mrożonymi niestety ze względu na porę roku). Pycha, trzeba tylko pamiętać, że mrożone śliwki mają w sobie dużo wody i trzeba je odsączyć, przed ułożeniem na wylanym do formy cieście.
Wczoraj upiekłam - i jak mówi moja teściowa - od razu czuć je było "malizną" ;) Pyszne, szybkie i proste :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwyszło pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA ja robię to tak:
OdpowiedzUsuń- 2 jajka + 1 szklanka cukru - miksuję
- 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki mleka - dodaję do jajek i miksuję przy czym dosypuję 1 i 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, szczypta soli, aromat cytrynowy i dokładnie miksuję.
- wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
- wykładam drobne kawałki jabłek - piekę 15 minut
- wyjmuję z pieca, żeby wyłożyć warstwę ósemek jabłek w kaszy mannej i cynamonie
- piekę 45 minut w 180 stopniach
- Wystudzone posypuję cukrem pudrem
Polecam wlsnie upiekłam jest 😋 😋 😋
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy jablecznik swiata!!!! Mieciutki, wilgotny, aromatyczny - smaczny nawet na 3 dzien. Po prostu jablecznikowy HIT :-)
OdpowiedzUsuńCiasto siedzi juz w piekarniku 45 minut i jeszcze "pływa" w środku 😕
OdpowiedzUsuńCoś musiało być zrobione nie tak :/ daj znać co wyszło ?
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto tylko dodawałam jeszcze kakao teraz zrobiłam Twoje :) właśnie się piecze. Napewno będzie wyśmienite :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa szybki deser super przepis :)
OdpowiedzUsuńja robie z gruszkami zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńNależałoby napisać jaki olej dodajesz (być może jego cenę, ważna jest konsystencja oleju.
OdpowiedzUsuńJa używam oleje gęste, z pierwszego tłoczenia.
Kiedyś zrobiłam ciasto wg przepisu to po upieczeniu olej pływał w formie. Dopiero jak dałam 1/4 tego co było w przepisie było dobrze.
Używam zwykłego oleju słonecznikowego
UsuńNależałoby chyba trochę kulturalniej o ten olej zapytać a nie z pretensją...
UsuńPiec ten jabłecznik z termoobiegiem czy bez? Piekłam bez i wyszedł zakalec mimo, iż idealnie trzymałam się przepisu :(
OdpowiedzUsuńcoś poszło nie tak ponieważ nigdy nie używam termobiegu i ciasto zawsze dobre wychodzi
UsuńRewelacyjnie wygląda. Przypomina mi takie ciacho z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńSzybkie proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńUpieklam i super wyszło bardzo smaczne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne i super wyszło pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robilam pierwszy raz jablecznik w ogole i nie wiem czy to zakalec czy ciasto jest takie mokre od jablek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i polecam..Pyszne i puszyste
OdpowiedzUsuń.
bardzo dobre ciasto :) uzylam prazonych jablek w sloiku, takich gotowych na szarlotke, okolo pol sloika i wyszlo swietne :)
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że znalazłam ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper po prostu pycha.Dziekuje za przepis🤝🥰
OdpowiedzUsuńSuper wyszło
OdpowiedzUsuń