Dawno nie jadłam tak dobrej surówki. Nie jestem fanką majonezu ale ta jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a to świadczy tylko o tym ,że warto ją zrobić do obiadu :)
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska bądź 1/2 dużej
- 1 puszka kukurydzy
- około 4 liście z części zielonej poru (można zamiennie dać szczypiorek)
- 1 mała cebula - opcjonalnie
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe majonezu
- sól, pieprz do smaku (polecam z przewagą pieprzu)
Wykonanie: Kapustę pekińską drobno kroimy, następnie: cebule (jeżeli ktoś chce dodać, ja wole bez bo sam por ma w sobie już wyrazisty smak), por, dodajemy majonez z jogurtem,całą puszkę odsączonej wcześniej kukurydzy, pieprz sól i wszystko razem mieszamy
Na koniec pozostało nam delektować się pysznością - gdy raz zasmakujemy już nigdy nie przestaniemy jej robić :)
Uwielbiam ją ale ja robię zupełnie bez majonezu na samym jogurcie :)
OdpowiedzUsuńtradycyjnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Wszystko to co lubię, ommm (nawet majonez w niewielkiej ilości), ale teraz.. mam wielką ochotę na kukurydzę. Na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuń