Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym z pieczarkami


Bardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami.

Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :)

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek masła
  • pieprz, sól
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki

Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami masła. Kładziemy polędwiczkę i smażymy ją z każdej ze stron po ok. 8 minut nie ruszając mięsa na średnim ogniu. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem.

Na osobnej patelni smażymy nasze pieczarki obrane i pokrojone wcześniej w dowolną kostkę z 3 łyżeczkami masła  i cebulą o chwili aż nam się ładnie składniki zarumienią.

Musztardę łączymy z śmietaną dodając ok. 100 ml wody i wszystko razem mieszamy. Ja bardzo często mieszam tego typu składniki w niewielkim słoiczku potrząsając wszystkim. Gotową mieszankę na sos wlewamy na patelnie z mięsem, dodajemy pieczarki i dusimy już mięso do miękkości na nie za dużym ogniu. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać niewielką ilość wody.

Na sam koniec posypujemy mięso pietruszką i gotowe :)



Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)