Smaczna i szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem z chrupiącą czerwoną papryką i wyrazistym ogórkiem kiszonym.
Składniki:
(porcja na małą miskę)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 woreczek ryżu
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 małe ogórki kiszone
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majonezu
Wykonanie: Woreczek ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, odsączamy z wody tuńczyka i kukurydzę.
Ugotowany ryż przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnego kleiku. Dobrze odsączamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez ale również możemy zrobić wersję bez majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem.
Super przepis, myślisz że jak zamienię tuńczyka na wędzoną makrele to też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że też będzie bardzo smaczna :) trzeba dać odpowiednią ilość makreli aby się nie okazało ,ze będzie czuć w sałatce tylko rybę :)
Usuń