Krem z warzyw


Aksamitny krem z warzyw czyli jak zrobić coś na smacznego i zdrowego na szybko.
Uwielbiam ostatnio zupy kremy właśnie z tych dwóch powodów, wiem ,że na pewno nie zakończą się one tylko na paru przepisach, już mam za sobą krem z cukinii lecz niestety, albo "stety" był tak smaczny ,że nie miałam już co fotografować i tak oto przepisu na niego jeszcze nie ma... ale cierpliwości...

Składniki:
  • 1,5 L bulionu ( np. wywar z 3 skrzydełek i 1 kości wołowej)
  • 1/4 dużej pory
  • 1/5 selera
  • 3 duże marchewki
  • 3 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek

    Wykonanie: Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną porę, cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przygotowując w międzyczasie resztę warzyw. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, cukinie - wrzucamy do bulionu. Wszystko razem gotujemy aż będą miękkie wszystkie warzywa, zwłaszcza ziemniaki, ponieważ one potrzebują najwięcej czasu aby zmięknąć.
    Miękkie warzywa miksujemy w garnku na krem, doprawiamy wedle własnego smaku podanymi przyprawami. Możemy podawać z chipsami z szynki, grzankami, samym serem, szczypiorkiem - Jak dusza zapragnie i gotowe!







    Share:

    1 komentarze

    1. Podobne danie było dziś i u mnie. Ale trafił sie jeszcze batat, 2 papryki i dynia. Cebula obowiązkowo zeszklona na maśle. Takie warzywne leczo w sumie wszyło. Py-cho-ta! Jak tu nie lubić roślin? <3

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuje za komentarz :)