Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
- 180 gr cukru pudru
- 2-4 łyżek ciepłej wody
- około 100 gr wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki.
Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut
Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy lukrową polewę. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy jej tyle aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto kokosem i proszę bardzo :)
3 komentarze
Ale pysznie wygląda, uwielbiam murzynki:)
OdpowiedzUsuńPołączenia z kokosem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńOch... pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)