Bombki z mleka w proszku
Muszę przyznać ,że w internecie nie znalazłam za dużo przepisów na temat bombek z mleka w proszku, dlatego sięgnęłam do swego zeszytu - tak, tak... kiedyś zapisywało się przepisy w zeszytach :P i postanowiłam podać wam ten najprostszy przepis jaki mam na ten temat dlatego przedstawiam składniki:
Składniki:
- 1/2 kostka masła
- 1/2 kostki margaryny
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 olejek o smaku migdałowym
- Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram
- Polewa czekoladowa
Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować z masy kulki i jest dla nas odpowiedni. Ja daję około 400 gram. Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :)
Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi :D
No i oczywiście moje bombowe wyniki
Polub mnie na Facebooku ;)
24 komentarze
pp to jak najlepszy pomysł aby spróbować z kuchnią ;)
OdpowiedzUsuńNawet parę blogów takich obserwuję, gdzie dostają coś i gotują ;D
kuleczki świetne ;)
OdpowiedzUsuńpyszności,bardzo ciekawy blog,pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takich bombkach :)
OdpowiedzUsuńoh jaki pyszny blog i z muzyczką miłą dla ucha:) Dziękuję za zapis na zabawę candy, pozdrawiam isza. Bedę zaglądać, przed swietami miło zaskoczyc nowym wypiekiem:)
OdpowiedzUsuńoh nie wiem czy mój post się wykasował więc jeszcze raz:) Pysznie u Ciebie i dziękuję za zapis na Candy:) Pozdrawiam isza
OdpowiedzUsuńte bombki trzeba piec w piekarniku? na ile stopni i ile czasu?
OdpowiedzUsuńIch się nie piecze ;)
UsuńNigdy nie słyszałam o takich bombkach, muszę spróbować :P
OdpowiedzUsuńsą przepyszne,uwielbiam je,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńswietne i cekawe:)
OdpowiedzUsuńinteresujące :) a mogłabyć dodać zdjęcie w przekroju?
OdpowiedzUsuńW przekroju też są białe :) jak będę robić znowu to dodam zdjęcie :)
UsuńJakie masło i jaka margaryna pani dodaje
UsuńAkurat to miałam w kuchni ale spokojnie można dodać samo masło bądź dobrej jakości margarynę :)
UsuńWyglądają super - może spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je spróbować, bo wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńJakie np masło i jaka margaryna???
OdpowiedzUsuńMożna wykorzystać np. same masło 82 % bądź dobrą jakościowo margarynę np. Kasia
UsuńCzy olejek jest konieczny???
OdpowiedzUsuńOczywiście ,ze nie :) to kwestia smaku, zamiast olejku można dodać np. sok z cytryny
UsuńDziękuje za komentarz :)