Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z %
Przepyszne ciasto o oryginalnej nazwie Zemsta Teściowej. Moja zemsta jest jeszcze piana :) ponieważ wiśnie pochodzą prosto z nalewki wiśniowej.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli olejku migdałowego
Galaretka:
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki)
- 700 ml gorącej wody
Bita śmietana
- 500 ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/5 szklanki wody
Warstwa z bezą:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g płatków migdałów
Wykonanie: Z podanych składników na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 24 x 24 (moja blaszka była troszkę większa) wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem . Pieczemy w temp. 170*C przez 25-30 minut.
Drugą część ciasta wykładamy na blaszkę o tych samych wymiarach, również wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami i pieczemy tak samo jak pierwsze ciasto.
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie nam się zbrylać - robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie, mieszamy i wylewamy na pierwsze upieczone kruche ciasto. Schładzamy w lodówce.
Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy wodą, czekamy aż żelatyna napęcznieje i podgrzewamy w mikrofalówce przez 10-13 sekund. Lekko przestudzoną lecz wciąż ciepłą łączymy najpierw z jedną łyżką ubitej śmietany aby ja zahartować, następnie wlewamy do reszty miksując żeby żelatyna dobrze się połączyła i nie było gródek. Gotową śmietanę wylewamy na galaretkę.
Na samą górę kładziemy nasze kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w lodówce a następnie cieszymy się słodką zemstą teściowej :)
Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy przekładaniu go jeżeli mamy tylko jedną blaszkę.
Tags:
Ciasta
Ciasta z kremem
20 komentarze
Pyszności :) Ja co najwyżej potrafię takie cuda zjadać ;)
OdpowiedzUsuńTrochę chęci i zrobić też można bez większego problemu... Ale jak się komuś nie chce...
UsuńWygląda przepysznie... no i ta nazwa ;) Super!
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa☺ a wygląda super ☺
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Świetne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńjak pieknie wygląda
OdpowiedzUsuńco to znaczy 1/5 wody
OdpowiedzUsuń1/5 szklanki wody
Usuń50 ml
Usuńna ciasto krupczatka ?
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo podoba mi się to ciasto!
OdpowiedzUsuńciekawe że moja teściowa robi takie same .... he he...
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić wiśnie truskawkami?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że tak :) ważne aby zastygły razem z galaretką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńtrochę podobne do malinowej chmurki,tylko tam serek mascarpone
OdpowiedzUsuńPodobne do malinowej chmurki
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo podobny do Malinowej Chmurki, z tym że tu w kremie nie ma mascarpone :) Ale i tak wygląda super! Na pewno wkrótce zrobię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńInspirujące i bardzo delikatne,zachwyca podniebienie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)