Pierniki z koglem moglem i alkoholem
Przez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich...
szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :)
Składniki:
- 125 g miodu
- 75 g cukru trzcinowego
- 75 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki płaskie sody
- 0,5 łyżki kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 50 ml wódki / rumu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- foremki
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
W misce przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika.
Jajka z szczyptą soli miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy pozostały nam cukier i miksujemy jeszcze przez jakąś chwilę. Do jajek dodajemy roztopiony miód, masło i cukier - spokojnie gęsty płyn może być ciepły, oraz alkohol do wyboru wódka/ rum. - miksujemy.
Płynną masę stopniowo dodajemy do sypkiej mieszanki. Początkowo mieszamy wszystko drewnianą łyżką, na sam koniec wlewania gdy będzie nam już ciężej mieszać, wyrabiamy ciasto ręką.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować.
Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość.
Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta.
Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu.
Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje to co posiadam w domu: kokos, posypka, no i polewa w dwóch kolorach :)
Smacznego :)
Tags:
pierniki
1 komentarze
przepysznie wyglądają ! Mój blog Ma i Bla
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)