Papryka w słoikach
Marynowana Papryka
Idealna do obiadu, na przekąskę i kiedy przyjdą goście z prezentem ;)
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- gorczyca
- czosnek
Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 1,5 octu 10 % (1 szklanka jeżeli wolimy mniej octowe )
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
Wykonanie: paprykę oczyszczamy, usuwamy ziarna i części zielone. Kroimy w ósemki lub w dowolną kostkę.
Do każdego słoika wkładamy: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy (jak male to 2 ), 0,5 łyżeczki małej gorczycy, 1-2 ząbków czosnku.
Zagotowujemy naszą zalewę z podanych składników.
Paprykę gotujemy przez 3- 4 minuty.
Paprykę umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, na koniec dajemy po 1 łyżce oleju na słoik i zakręcamy i odwracamy, nie pasteryzujemy.
Tags:
Przetwory
5 komentarze
Uwielbiam paprykę prawie pod każdą postacią. Czy Twoja papryka jest twarda? Pozdrawiam?
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Na pewno skorzyatam :)
OdpowiedzUsuńczuc że jesień się zbliza :) widac po słoiczkach ^_^
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Jest informacja o gotowaniu papryki. Czy paprykę gotujemy w zalewie? Pierwszy raz chcę zrobić paprykę w słoikach i wolałbym wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńPapryki w tym przepisie nie pasteryzujemy tylko zalewamy gorącą zalewą :)
UsuńJeżeli chcesz to możesz oczywiście podgotować z 5 minut :) dla własnej satysfakcji :)
Dziękuje za komentarz :)