Leczo
Lato bez leczo jest latem straconym dlatego przedstawiam wam moją domową wersję na tą potrawę :)
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 4 czerwone papryki
- 4 żółte papryki
- 2 zielone papryki
- 0,5 pomidorów / wersja dla leniwych 2 puszki pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
- 2 średnie cebule
- olej do smażeni
- 0,5 kg dobrej kiełbasy śląskiej (można dać więcej wedle uznania)
- Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
Wykonanie: Wiem ,że są przepisy gdzie nie obiera się cukinii, ja jednak ją obieram i usuwam środek z nasion i tzw. gąbeczki.
Tak przygotowaną cukinie kroję w średniej wielkości kostkę. Paprykę czyszczę z nasion, kroję w kostkę.
Pomidory nacinamy na "dupce" robiąc krzyż i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na jakieś trzy minuty, następnie zalewamy je zimną wodą, po wyciągnięciu obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Przygotowujemy sobie bardzo duży garnek. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę, kiedy cebula z kiełbasą nabiorą kolorów wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę, cukinie i pomidory. Wszystko razem podsmażamy co jakiś czas mieszając.
Na patelni podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju nasze przyprawy ostrą i słodką paprykę, następnie przerzucamy do garnka z warzywami. Doprawiamy wszystko resztą przypraw według uznania, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 20 minut - potrzeba tyle czasu aby warzywa były miękkie, chrupkie ale nie rozgotowane, dlatego najlepiej jest leczo mieszać od czasu do czasu i kosztować warzywa.
Ważne aby pod żadnym pozorem nie dolewać wody bo warzywa i tak prędzej czy później puszczą wodę.
Ważne aby pod żadnym pozorem nie dolewać wody bo warzywa i tak prędzej czy później puszczą wodę.
Tak wygląda moja wersja Leczo :)
Tags:
Obiad
Zupy - Kremy
1 komentarze
uwielbiam domowe leczo!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)