Maślane ciastka z dżemem - ruloniki
Bardzo szybkie i proste do zrobienia kruche maślane ciasteczka z dżemem.
Składniki:
(na ok. 35-40 sztuk)
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu
- 150 g masła
- dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty.
Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkujemy na około 6 mm. Należy pamiętać ,że ciasta jeszcze urosną i nie ma potrzeby aby ciasto było grubsze.
Brzeg ciasta smarujemy dżemem na około 3 cm i zawijamy ciasto w rulon na dwa razy. Odcinamy od nadmiaru ciasta. Powstały rulon dzielimy na mniejsze kawałki. Ja polecam na ok. 3 - 4 cm, ciasteczka są mniejsze ale zgrabniejsze.
Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C do 20 minut. Obsypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Serdecznie polecam wersję z dodaniem cynamonu i dodaniem powideł jabłkowych. Ciastka pachną wtedy pięknie szarlotką z cynamonem.
Tags:
Ciastka
5 komentarze
Wyglądają lepiej niż z cukierni :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła takie same :) dla mnie takie ruloniki to smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńCo zrobic by marmolada nie wyleciala i by niewyparowala
OdpowiedzUsuńMarmolada musi być gęsta i nie można jej za dużo nakładać
UsuńDziękuje za komentarz :)