Zupa a la chili con carne



W chłodne dni przydałoby się danie które nas dobrze rozgrzeje, a przecież nic tak nie rozgrzewa jak gorąca, pikantna zupa meksykańska. 

Składniki:

  • 0,5 mięsa mielonego
  • 2 L soku pomidorowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • przyprawa do potraw meksykańskich


Wykonanie: Cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem smażymy na oleju, dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy dodając przyprawę do potraw meksykańskich. Aby oszczędzić sobie pracy możemy od razu wszystko podsmażać w garnku, jeżeli nie to właśnie teraz wszystko przekładamy do wysokiego garnka. Na patelni, może być tej samej podsmażamy obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki, podsmażone dodajemy do naszego garnka gdzie zalewamy składniki sokiem pomidorowym i dodajemy pozostałe składniki: odsączone warzywa z puszki: fasolę i kukurydzę, pokrojone w plastry ogórki.
Wszystko zagotowujemy i doprawiamy jeszcze wedle uznania :)



Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)