Musy Jabłkowe na zimę
Musy jabłkowe na zimę, w sam raz na ciasta z jabłkami.
Składniki:
- 5 kg dowolnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania
Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki.
Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy na średnim ogniu do chwili aż zrobi nam się z jabłek lekki mus z kawałkami owoców. Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut.
Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły.
Tak przygotowane musy są gotowe do ciast :)
Tags:
Przetwory
8 komentarze
mmmniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńRobiłam razem z mamą ;) całkiem sporo nam ich wyszło :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńidealnie nadadzą się do racuchów :D
OdpowiedzUsuńRobię przetwory już od bardzo dawna. Cudowna sprawa pójść do spiżarki i sięgnąć z półki coś swojego, sprawdzonego i zdrowego. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj! ale bez cynamonu i rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)