Musy Jabłkowe na zimę


Musy jabłkowe na zimę, w sam raz na ciasta z jabłkami.

Składniki:

  • 5 kg dowolnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania

Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki.
Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy na średnim ogniu do chwili aż zrobi nam się z jabłek lekki mus z kawałkami owoców.  Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut.

Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły.

Tak przygotowane musy są gotowe do ciast :) 
Róbmy przetwory! 2016


Share:

8 komentarze

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam razem z mamą ;) całkiem sporo nam ich wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie nadadzą się do racuchów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię przetwory już od bardzo dawna. Cudowna sprawa pójść do spiżarki i sięgnąć z półki coś swojego, sprawdzonego i zdrowego. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam wczoraj! ale bez cynamonu i rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)