Papryka na zimę w zalewie curry
Bardzo lubię mieszać tradycyjne przepisy z orientalnymi, dlatego właśnie zaryzykowałam i pozmieniałam przepis i stworzyłam kolorową paprykę z przyprawą curry.
Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła.
Składniki:
- 2.5 kg kolorowej papryki
- 2 cebule
- gorczyca
- liście selera (jeden na słoik 500 ml)
Zalewa:
- 7 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 czubata łyżka curry
- 1,5 łyżki soli
- 2 pełne szklanki cukru
Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i części zielone. Kroimy w kostkę.
Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę.
Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół :)
Tags:
Przetwory
3 komentarze
Brzmi smakowicie, nigdy wcześniej nie słyszałam o niej ;)
OdpowiedzUsuńmusi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały posmak carry w papryce..Zrobiłam po raz pierwszy i będę powtarzać co rok.Wszyscy częstowani rozpływają się w pochwałach .Dzięki za ciekawy przepis 👍😊.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)