Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką
Nie jestem fanem serników. Ten przepis dostałam na kawałku kartki z podpisem "Sernik Celinki" - ponoć bardzo smaczny. Więc dlaczego go nie zrobić ? Zwłaszcza, że mój narzeczony i brat uwielbiają serniki, więc czas uprzedzenia trzeba było pozostawić na bok.
I powiem wam, że dawno nic tak pięknie nie pachniało ciastem jak podczas pieczenia się sernika. Nie lubiłam serników bo zawsze ten ser był taki suchy, a w przypadku tego sernika , ser jest dosłownie puszysty, a do tego kokosowa pianka... zjadłam z 3 kawałki na raz :) a to o czymś świadczy...
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
Masa Serowa:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr )
- Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania)
Masa kokosowa:
- 6 białek
- 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr)
- 5 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach.
Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C
Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
Ciasto studzimy i cieszymy się puszystym smacznym sernikiem :)
Smacznego :)
36 komentarze
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńEch... nie wiem co to za serniki jadałaś do tej pory, bo określenie "suchy" nijak do żadnego, znanego mi nie pasuje :-), ale najważniejsze, że wreszcie znalazłaś ideał. Celinka prezentuje się znakomicie! :-)
OdpowiedzUsuńJa za to uwielbiam serniki, każdy rodzaj.
OdpowiedzUsuńTen wygląda na bardzo puszysty, mam nadzieje że się do nich przekonasz.
A ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem wielką fanką serników :) i coś czuję, że taki sernik by mi bardzo posmakował :)
OdpowiedzUsuńGenialny wygląd bloga :)
OdpowiedzUsuńmój blog ♥ (klik)
Jak chcesz możemy wzajemnie się obserwować :)
rzeczywiście, puszysty. Tyle serników co ja w życiu jadłam i piekłam, łoho!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki.
Wygląda cudnie, tak delikatnie...
OdpowiedzUsuńJa serniki uwielbiam, więc długo mnie na nie nie trzeba namawiać :)
Będę piec dziś :) Piec z termoobiegiem, gora-dół, sama góra, czy jak? :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu :) ponieważ możesz spalić :)
UsuńZrób zdjęcie i pochwal się jak ci wyszło :)
Właśnie robię ;) na zdj. wygląda smacznie,mam nadzieję,że mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuńczekam na opinie czy się udało , jak smakowało ? No i zdjęcie oczywiście !
UsuńJaki ser został użyty?
OdpowiedzUsuńUżyłam ser z wiaderka. Polecam President najlepszy i chyba najmniej ryzykowny :)
UsuńWłaśnie go upiekłam na Święta... REWELACJA, PYSZNY ; użyłam sera w wiaderku z NETTO - polecam każdemu aby z tego przepisu skorzystał
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię taki sernik :-) ale będzie niespodzianka dla zony
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakowało żonie :)
UsuńWymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńSzerokość: 24,5 cm
UsuńGłębokość: 60 cm
Długość: 36 cm
naprawde pycha,dzisiaj upiekla.
OdpowiedzUsuńGłębokość blaszki mnie przeraża
OdpowiedzUsuńPewnie chodziło o 6 cm, przecież widać na zdjęciu że jest bardzo płytka
UsuńBiałek nie dodawać do sera????🤔
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńPonieważ białka z ciasta i z masy serowej której nie dodamy będą nam potrzebne do ubicia piany i dodania potem do niej wiórek kokosowych
Jak studzimy sernik?
OdpowiedzUsuńWyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia :)
UsuńTe bialka z kokosem na ta plynna mase dajemy nie spala sie
OdpowiedzUsuńTe bialka z kokosem na plynny sernik czy podpiec troche boje sie ze spala sie te bialka z kokosem
OdpowiedzUsuńUbite białka z cukrem , a potem dodany do nich kokos dajemy przed upieczeniem ciasta. Jeżeli jest strach przed spaleniem się góry , możemy podpiec gorę do zarumienienia a potem wyłożyć na górę ciasto folię spożywczą błyszczącą stroną do góry, będzie odbijać ciepło
UsuńDzisiaj zrobiłam . Jest pyszny, wręcz rozpływa się w ustach 😳jeden z najlepszych serników jakie robiłam. Dziękuję i pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńChyba coś zrobiłam źle, mimo że postępowałem tak jak było napisane w przepisie sernik mi się nie upiekł. Był surowy. Jednak nie poddaję się - podejmę kolejną próbę i będę najpierw podpiekała osobno lekko każdą warstwę. A dopiero na koniec potrzymam wszystkie warstwy tak jak w przepisie. A Pani jak robiła że wyszedł taki piękny?
OdpowiedzUsuńA sprawdziła Pani czy piekarnik został odpowiednio nastawiony i był włączony na pieczenia góra i dół ? Czasem człowiek może przeoczyć samo nastawienie piekarnika.
UsuńZ tego przepisu korzystam bardzo często i zawsze wychodzi, moi znajomi tez nie mieli z tym przepisem problemu. Mam nadzieję ,że za drugim razem wyjdzie. Powoli na spokojnie proszę upiec :)
A niech Pani napiszę czy góra była zarumieniona ?
Wszystko było dobrze nastawione :) A góra się zarumieniła. Jednak jak wyciągnęłam po czasie podanym w przepisie to sernik tak jakby pływał. Po przekrojeniu okazało się że kruche ciasto jest surowe. Sam ser też nie stężał. Pewnie coś źle zrobiłam :) Tylko nie wiem co :( Teraz bardziej się przyłożę bo rodzinka czeka na serniczek :)
UsuńUdał się!! Jest przepyszny :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo się cieszę :) najważniejsze ,ze wyszło i smakuje :)
UsuńSzklanka ma pojemność 250 czy 200 ml???
OdpowiedzUsuńCzy dół ciasta można wcześniej podpiec?
Szklanka ma 250 ml
UsuńJa osobiście dołu nie podpiekam ale można to zrobić
Dziękuje za komentarz :)