Ciasto Węgierskie

A oto moje najnowsze dzieło :) uwaga +18 ^^
Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :)

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem
  • kostka masła
  • dwie owocowe galaretki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka wiśni w spirytusie ( wedle uznania można dodać ich więcej)
Polewa
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

ciasto: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem z szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy wodę, kakao - mieszamy - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia - mieszamy. Do ciasta stopniowo dodajemy ubite białka, wszystko razem delikatnie łączymy do powstania jednolitej płynnej masy. Gotową masę wylewamy do kwadratowej blachy wysmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką. Pieczemy 30 minut w 180 C 
Ciasto ostudzić wyjąć z blachy i przeciąć poziomo na dwie części

Krem: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml wody w osobnych miseczkach. Masło ucieramy  z cukrem pudrem dodając po kolei po jednym żółtku. Kiedy jedna z galaretek zacznie tężeć dodaj ją stopniowo do ucieranego masła i wymieszaj dodając też kakao. Drugą galaretkę po stężeniu pokrój w kostkę i dodaj do masy oraz wiśnie. Wszystko wymieszaj i nałóż równomiernie na pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj drugą. 
Uwaga! Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą

Polewa: Wszystkie składniki dodaj do garnka i zagotuj co chwilę mieszając aby masa się nie przypaliła. Pogotuj z 4 minuty i ostudź. Po wystygnięciu rozprowadź po górnej części ciasta.

Smacznego :)


Mam nadzieje ,że ciasto zasmakuje tak samo wam jak mi ^^
Aktualizacja dnia 23.03.2016




Share:

12 komentarze

Dziękuje za komentarz :)