Szarlotka z cynamonowym lukrem
Smaczny jabłecznik z cynamonową polewą na szybko.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 -1,5 kg jabłek
- 0,5 kostki dobrej margaryny / masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 kg mąki
Polewa:
cukier puder + letnia woda
cynamon
Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z suchym budyniem w proszku.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i jedną częścią wykładamy prostokątną dużą blaszkę. Wysypujemy nasze jabłka, z pozostałej części ciasta robimy posypkę i wkładamy do piekarnika na ok 40 minut w temp. 170 *C - ciasto pieczemy aż się zarumieni na ładny złoty kolor.
Gdy ciasto ostygnie polewamy go polewą zrobioną z cukru pudru i wody, następnie posypujemy solidnie cynamonem. Gotowe
Tags:
Ciasta
4 komentarze
Świetna szarlotka, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńklasycznie pyszna:)
OdpowiedzUsuńMmmmm...stęskniłam się już za taką szarlotką...ostatni raz jadłam ją gdy była jesień..
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)