Szarlotka z cynamonowym lukrem



Smaczny jabłecznik z cynamonową polewą na szybko.

Składniki:


  • 2 jajka
  • 1 -1,5 kg jabłek
  • 0,5 kostki dobrej margaryny / masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 kg mąki
Polewa:

cukier puder + letnia woda
cynamon


Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z suchym budyniem w proszku.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i jedną częścią wykładamy prostokątną dużą blaszkę. Wysypujemy nasze jabłka, z pozostałej części ciasta robimy posypkę i wkładamy do piekarnika na ok 40 minut w temp. 170 *C - ciasto pieczemy aż się zarumieni na ładny złoty kolor.

Gdy ciasto ostygnie polewamy go polewą zrobioną z cukru pudru i wody, następnie posypujemy solidnie cynamonem. Gotowe


Share:

4 komentarze

  1. Świetna szarlotka, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm...stęskniłam się już za taką szarlotką...ostatni raz jadłam ją gdy była jesień..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)