Chałowe Andruty
Składniki:
- 1 opakowanie kwadratowych lub okrągłych andrutów
- 25 dag dobrej chałwy, najlepiej czekoladowej - jak ktoś lubi dużo "kremu w środku" polecam dodać nieco więcej chałwy bo wchodzi ona na styk do przepisu ;) i nie ma nadmiaru
- 25 dag miękkiego masła (ja użyłam podróbki masła)
Wykonanie:
Siekamy chałwę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Miksujemy na gładką masę i dodajemy po kawałkach cały czas miksując masło. Gdy powstanie nam już puszysta masa, przekładamy gotową masą wafle. Gotowy wafel (duży) pozostawiamy na noc przyciskając go jakimś ciężkim przedmiotem. Ja zastosowałam książkę kucharską ;)
Kroimy wafle na dowolnej wielkości kawałki i życzymy smacznego ^^ ... poza masą z chałwy , możemy tez wafle przełożyć masą ze stopionych krówek.
22 komentarze
ach jak ja chce to zjeść!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda. ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę. <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda... Aż się głodna zrobiłam.:D
Jakie smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki, zapraszam ponownie :)
Mmm świetnie wyglądają :) Zrobię takie na święta ^_^
OdpowiedzUsuńHmmm, andruty, jak byłam dzieckiem moja ciocia przekładała czekoladą:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kocham chalwe, wiec to cos dla mnie!: D
OdpowiedzUsuńPysznoości :) I jak prosto to przyrządzić!
OdpowiedzUsuńMmmm...uwielbiam chałwę:-D
OdpowiedzUsuńnie przepadam za chałwą, więc z przepisu raczej nie skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńale to smacznie wszystko wygląda.;D mniaaaam.!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę :)
OdpowiedzUsuńandruty lubie , ale chałwy nie xD
OdpowiedzUsuńco wchodzę na jakiś blog to pyszności, a ja próbuję parę kilko zrzucić! ehhh zapraszam na 2bloggirls.pl
OdpowiedzUsuńobserwuję i nie ukrywam, że liczę na to samo (oczywiście jeśli Ci się mój blog spodoba)
mmmm pychaa ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia. Oraz.. ciekawy przepis~
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo uwielbiam eksperymentować w kuchni~
Wygląda smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńmmm.. smakowicie wygląda ;))
OdpowiedzUsuńobserwujemy? :)
mmm... pycha!:)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką zbytnio takich ciasteczek, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńTo się nazywa talent!!!!
OdpowiedzUsuńzamiast topić krówki można ugotować samemu :
OdpowiedzUsuń-1 litr mleka
-1 kg cukru - tzw masa kajmakowa
(gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji karmelu)
zachęcam podzielenie gotowej masy na 2 części i do jednej dodać kilka łyżek ciemnego kakao i dokładnie wymieszać :) ja przekładam na zmianę raz karmelową raz kakaową pyszności
Dziękuje za komentarz :)