Chałowe Andruty


Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych lub okrągłych andrutów
  • 25 dag dobrej chałwy, najlepiej czekoladowej - jak ktoś lubi dużo "kremu w środku" polecam dodać nieco więcej chałwy bo wchodzi ona na styk do przepisu ;) i nie ma nadmiaru
  • 25 dag miękkiego masła (ja użyłam podróbki masła)

Wykonanie:

Siekamy chałwę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Miksujemy na gładką masę i dodajemy po kawałkach cały czas miksując masło. Gdy powstanie nam już puszysta masa, przekładamy gotową masą wafle. Gotowy wafel (duży) pozostawiamy na noc przyciskając go jakimś ciężkim przedmiotem. Ja zastosowałam książkę kucharską ;)
Kroimy wafle na dowolnej wielkości kawałki i życzymy smacznego ^^ ... poza masą z chałwy , możemy tez wafle przełożyć masą ze stopionych krówek.



Share:

23 komentarze

  1. Uwielbiam chałwę. <3
    Pysznie wygląda... Aż się głodna zrobiłam.:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite!
    Dziękuję za odwiedzinki, zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm świetnie wyglądają :) Zrobię takie na święta ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm, andruty, jak byłam dzieckiem moja ciocia przekładała czekoladą:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham chalwe, wiec to cos dla mnie!: D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznoości :) I jak prosto to przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadam za chałwą, więc z przepisu raczej nie skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale to smacznie wszystko wygląda.;D mniaaaam.!

    OdpowiedzUsuń
  9. andruty lubie , ale chałwy nie xD

    OdpowiedzUsuń
  10. co wchodzę na jakiś blog to pyszności, a ja próbuję parę kilko zrzucić! ehhh zapraszam na 2bloggirls.pl
    obserwuję i nie ukrywam, że liczę na to samo (oczywiście jeśli Ci się mój blog spodoba)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za życzenia. Oraz.. ciekawy przepis~
    Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam eksperymentować w kuchni~

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm.. smakowicie wygląda ;))

    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jestem fanką zbytnio takich ciasteczek, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. zamiast topić krówki można ugotować samemu :
    -1 litr mleka
    -1 kg cukru - tzw masa kajmakowa
    (gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji karmelu)

    zachęcam podzielenie gotowej masy na 2 części i do jednej dodać kilka łyżek ciemnego kakao i dokładnie wymieszać :) ja przekładam na zmianę raz karmelową raz kakaową pyszności

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)