Ciasto Kukułka
Ciasto kukułka które do złudzenia przypomina smakiem kultowe cukierki kukułki z dzieciństwa, które były zakazane ponieważ posiadały alkohol, tak jak to ciasto. Pyszne i mięciutkie. W sam raz dla fanów Tiramisu. Polecam.
Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku"
Składniki
(20 x 30 cm)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 60 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek stołowych zimnej wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 3 kieliszki wódki (50 ml)
- 125 ml mocnej kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek
Krem
- 1 L śmietany kremówki 30% / 36 %
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- duża paczka okrągłych biszkoptów
- kakao do obsypania
Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wodę, następnie nadal miksując dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, kakao dokładnie przesiewamy i porcjami dodajemy do jajecznej masy łącząc już dokładnie ręcznie szpatułką do chwili połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do blaszki o zbliżonych wymiarach 22 cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 w temp. 180*C Ciasto studzimy i przecinamy poziomo na dwie części.
Kawę wraz z alkoholem i dwiema rodzajami czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Ważne aby często mieszać bo inaczej czekolada może nam się przypalić. Nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia
Podam wam przykład jak ja rozpuszczam żelatynę i uważam ,że jest to jeden z najlepszych sposobów.
Żelatynę wsypuję do przezroczystej szklanki, zalewam niewielką ilością wody i czekam aż napęcznieje i pochłonie płyn. Po tym czasie wkładam żelatynę do mikrofali ustawioną na moc 800 V na ok. 10-20 sekund (aż do chwili rozpuszczenia się proszku). Przelewam do większej miseczki.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Do żelatyny dodajemy najpierw łyżkę śmietany i szybko ją łączymy z żelatyną, następnie dodajemy kolejną łyżkę powtarzając czynność. Kiedy już nam żelatyna się zahartuje i mamy pewność ,że nie ma grudek, przelewamy ciurkiem wszystko do pozostałej części śmietany i miksujemy dokładnie mikserem aż żelatyna się połączy z resztą masy. Trzeba zachować tu największą ostrożność ponieważ żelatyna może nam się ściąć pod wpływem różnicy temperatur i zamiast masy śmietanowej będzie śmietanowa masa z grudkami.
Czas poskładać ciasto. Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/2 masy śmietanowej, następnie układamy biszkopty, wylewamy na biszkopty masę czekoladowo-kawową, wykładamy drugą część masy śmietanowej, przykrywamy górnym blatem. Dociskamy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem obsypujemy kakao.
Tags:
Ciasta
Ciasta z kremem
4 komentarze
ach, jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńCo to znaczy 1,5 proszku do pieczenia? Bo chyba nie chodzi o 1,5 opakowania?
OdpowiedzUsuńłyżeczka mała
UsuńKiedy cukierki kukulki byly zakazane ?Bo ja jako dziecko czesto je jadlam i kupowalam w sklepie...
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)