Murzynek z pijanymi wiśniami


Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne.
Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao
  • 200 g dobrej margaryny / masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 - 500 g wiśni w spirytusie

Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy razem masło / margarynę - w zależności co wybraliśmy, razem z cukrami i wodą, do chwili aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, odstawiamy masę do całkowitego wystygnięcia. Aby było nam wygodniej gotową masę przelewamy do większej miski.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wlewamy do przestygniętej masy i mieszamy łopatką aż wszystkie nam się połączą z masą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy kakaowej również dokładnie mieszając szpatułką. Dodajemy olej - mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do naszej masy mieszając dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć.
Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez 50 minut.




W tle moja kwiecista konewka :) która musiała się znaleźć na zdjęciu :)


Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)