Murzynek z pijanymi wiśniami
Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne.
Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 4 łyżki stołowe oleju
- 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao
- 200 g dobrej margaryny / masła
- 1/3 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 - 500 g wiśni w spirytusie
Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy razem masło / margarynę - w zależności co wybraliśmy, razem z cukrami, kakao i wodą, do chwili aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, odstawiamy masę do całkowitego wystygnięcia. Aby było nam wygodniej gotową masę przelewamy do większej miski.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wlewamy do przestygniętej masy i mieszamy łopatką aż wszystkie nam się połączą z masą. Mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy kakaowej również dokładnie mieszając szpatułką. Dodajemy olej - mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do naszej masy mieszając dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć.
Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez 50 minut.
W tle moja kwiecista konewka :) która musiała się znaleźć na zdjęciu :)
Tags:
Ciasta
3 komentarze
Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńA kiedy dodać kakao? Bo jakoś nie mogę znaleźć ;)
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńDziękuje za komentarz :)