Korzenny keks z bananem i kawałkami czekolady
Aromatyczny keks czekoladowy z bananem i kawałkami czekolady, bardzo aromatyczny i mięciutki, w sam raz coś słodkiego do kawy.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 160 g białego cukru
- 30 g kakao
- 5 g przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 16 g cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 100 ml oleju
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 dojrzały banan
Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, soda, proszek do pieczenia, kakao, starta na tarce o dużych oczkach czekolada.
A w drugiej misce łączymy ze sobą miksując na najniższych obrotach: żółtka, mleko, olej i rozgnieciony widelcem banan
Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką.
Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm
Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180*C
Ciasto jest miękkie i aromatyczne.
Przepis bierze udział w konkursie
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)