Korzenny keks z bananem i kawałkami czekolady


Aromatyczny keks czekoladowy z bananem i kawałkami czekolady, bardzo aromatyczny i mięciutki, w sam raz coś słodkiego do kawy.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 160 g białego cukru
  • 30 g kakao
  • 5 g przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 dojrzały banan 

Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, soda, proszek do pieczenia, kakao, starta na tarce o dużych oczkach czekolada.
A w drugiej misce łączymy ze sobą miksując na najniższych obrotach: żółtka, mleko, olej i rozgnieciony widelcem banan
Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką.

Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm

Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180*C



Ciasto jest miękkie i aromatyczne.

Przepis bierze udział w konkursie

Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)