Zielony Poradnik


A oto kilka rad jak i ciekawostek, które między innymi pozwolą wam na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków :) z dodatkiem warzyw czy owoców :)


Czego nie należy robić:


  • przykrywać garnka, w którym gotuje się fasolka szparagowa lub brukselka - wtedy warzywka nie tracą intensywnego zielonego koloru.
  • Nie powinno się za mocno przyrumieniać cebuli - ponieważ jest ona wtedy ciężko strawna.
  • Nie należy pozostawiać warzyw do namoczenia, ponieważ np. ziemniaki tracą wtedy witaminę C
  • Nie należy używać do obierania warzyw i owoców skrobaczek bądź noży z rdzewiejącymi końcówkami. Ponieważ przez kontakt z metalami  enzymy niszczą witaminy.
  • Nie powinno się przykrywać kapusty podczas gotowania, pozostaje w niej wówczas goryczka, która niszczy smak potrawy.
  • Nie należy jadać ziemniaków, które zaczynają kiełkować iż są one niezdrowe. aby dłużej były świeże powinno się je przechowywać w towarzystwie jabłek ( 1-2 jabłka). Najlepiej w ciemnych pomieszczeniach, ponieważ dzienne światło powoduje iż wytwarza się w nich  szkodliwa solanina ( mają zielony miąższ)
  • Nie kroimy sałaty nożem! Staje się ona wtedy gorzka, najlepszym sposobem jest rozdzieranie liści rękoma. 
  • Nie należy myć owoców i warzyw przed przechowywaniem w lodówce - wilgoć spowoduje ich zepsucie.

Jak przechowywać niektóre owoce i warzywa


  • niedojrzałe banany - w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu
  • pomidory -  przechowujemy ogonkami do góry, lecz nie w lodówce! Zimno niszczy ich smak
  • sałata - przechowujemy na dnie szuflady w lodówce w lekko zwilżonym papierowym ręczniku i zamkniętej papierowej foli
  • niedojrzałe gruszki - w papierowej torebce w temperaturze pokojowej
  • marchewkę naciową - zdecydowanie bez naci. Należy się jej pozbyć dlatego, że zawiera warzywu wilgoć i szybciej ono więdnie


Pamiętaj aby:



  • Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki
  •  Aby wyeliminować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora, należy wrzucić do wody ziemniaka lub skórkę od chleba
  • Gotuj szparagi z odrobiną mleka co pozwoli im wydobyć swój smak
  • Dodaj do gotujących się ziemniaków odrobinę masła, nie tylko ugotują się szybciej ale zachowuią składniki odżywcze
  • Pamiętaj aby cienko obierać ziemniaki, jabłka czy też ogórki, ponieważ pod skórka jest najwięcej witamin. Pamiętaj że należy kroić ogórka od jasnej do ciemnej strony. Wtedy nie zgorzknieje
  • Po ugotowaniu warzyw schłodź je zimna wodę, dłużej zachowują swoją świeżość
  • warzywa bogate w karoten (np. marchew) gotuj z dodatkiem tłuszczu - wzrasta wtedy przyswajalność zawartej w karotynie prowitaminy witaminy A.


Share:

7 komentarze

Dziękuje za komentarz :)