Zielony Poradnik
A oto kilka rad jak i ciekawostek, które między innymi pozwolą wam na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków :) z dodatkiem warzyw czy owoców :)
Czego nie należy robić:
- przykrywać garnka, w którym gotuje się fasolka szparagowa lub brukselka - wtedy warzywka nie tracą intensywnego zielonego koloru.
- Nie powinno się za mocno przyrumieniać cebuli - ponieważ jest ona wtedy ciężko strawna.
- Nie należy pozostawiać warzyw do namoczenia, ponieważ np. ziemniaki tracą wtedy witaminę C
- Nie należy używać do obierania warzyw i owoców skrobaczek bądź noży z rdzewiejącymi końcówkami. Ponieważ przez kontakt z metalami enzymy niszczą witaminy.
- Nie powinno się przykrywać kapusty podczas gotowania, pozostaje w niej wówczas goryczka, która niszczy smak potrawy.
- Nie należy jadać ziemniaków, które zaczynają kiełkować iż są one niezdrowe. aby dłużej były świeże powinno się je przechowywać w towarzystwie jabłek ( 1-2 jabłka). Najlepiej w ciemnych pomieszczeniach, ponieważ dzienne światło powoduje iż wytwarza się w nich szkodliwa solanina ( mają zielony miąższ)
- Nie kroimy sałaty nożem! Staje się ona wtedy gorzka, najlepszym sposobem jest rozdzieranie liści rękoma.
- Nie należy myć owoców i warzyw przed przechowywaniem w lodówce - wilgoć spowoduje ich zepsucie.
Jak przechowywać niektóre owoce i warzywa
- niedojrzałe banany - w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu
- pomidory - przechowujemy ogonkami do góry, lecz nie w lodówce! Zimno niszczy ich smak
- sałata - przechowujemy na dnie szuflady w lodówce w lekko zwilżonym papierowym ręczniku i zamkniętej papierowej foli
- niedojrzałe gruszki - w papierowej torebce w temperaturze pokojowej
- marchewkę naciową - zdecydowanie bez naci. Należy się jej pozbyć dlatego, że zawiera warzywu wilgoć i szybciej ono więdnie
Pamiętaj aby:
- Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki
- Aby wyeliminować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora, należy wrzucić do wody ziemniaka lub skórkę od chleba
- Gotuj szparagi z odrobiną mleka co pozwoli im wydobyć swój smak
- Dodaj do gotujących się ziemniaków odrobinę masła, nie tylko ugotują się szybciej ale zachowuią składniki odżywcze
- Pamiętaj aby cienko obierać ziemniaki, jabłka czy też ogórki, ponieważ pod skórka jest najwięcej witamin. Pamiętaj że należy kroić ogórka od jasnej do ciemnej strony. Wtedy nie zgorzknieje
- Po ugotowaniu warzyw schłodź je zimna wodę, dłużej zachowują swoją świeżość
- warzywa bogate w karoten (np. marchew) gotuj z dodatkiem tłuszczu - wzrasta wtedy przyswajalność zawartej w karotynie prowitaminy witaminy A.
Tags:
Porady
7 komentarze
świetny poradnik :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, świetny jest! kocham warzywa i owoce :)
OdpowiedzUsuńcenne porady :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w moim candy :)
Bardzo przydatne porady:D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny post wiele pomocnych informacji w nim się znajduję ;D
OdpowiedzUsuńświetne porady :)
OdpowiedzUsuńCenne rady, sporo nowych rzeczy się dowiedziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)