Buraczki do słoików - najprostszy przepis
Najprostszy przepis na buraczki w słoikach na zimę, w sam raz jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 3 średnie cebule
- ocet, cukier, sól
Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę (jeżeli chcemy przechowywać w krótkim okresie czasu. Jeżeli dłużej cebuli nie dodajemy), doprawiamy wedle własnego smaku octem, cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły, by można było ewentualnie doprawić.
Buraczki wkładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Wyjmujemy i odwracamy słoiki do góry nogami.
I tak oto mamy buraczki na zimę przepis podstawowy.
Tags:
Przetwory
7 komentarze
Obowiązkowo w każdym domu :)
OdpowiedzUsuńA robił ktoś z gotowanych buraków z lidla
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki <3
OdpowiedzUsuńJako dodatek do obiadu będą jak znalazł
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki, ale w ogóle nie mam smykałki i cierpliwości do jakichkolwiek zapraw... Może Twój przepis jednak skłoni mnie do tego żeby spróbować :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)