Miękkie Pierniki świąteczne
Ten przepis na pierniczki jest dla ludzi, którzy maja w planach upieczenie ogromnej ilości pierników, ale można składniki podzielić na dwa i mieć mniej niż jest pokazane.
Składniki:
- 1.5 kg mąki
- 70 dag miodu
- 30 g sody lub amoniaku
- 25 dag masła
- 25 dag smalcu
- 3-5 łyżek kakao
- 3 jajka
- duża przyprawa korzenna do piernika bądź dwie małe
- 0.5 kg cukru
Wykonanie: w garnku roztapiamy i zagotowujemy przez chwile: masło +cukier+ smalec+ miód i pozostawiamy do ostygnięcia.W drugiej misce należy wymieszać składniki suche. Czyli mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do pierników i kakao, następnie dodajemy jajka. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem zagniatamy. UWAGA! Ciasto będzie lejące. Można dodać odrobinę więcej mąki ale nie należy przesadzić ponieważ ciasto po nocy stwardnieje ,a a nadmiar mąki może spowodować ,że zamiast miękkich pierników będziemy mieli kamyki.
Gotową masę pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C
Dekorujemy dowolną metodą, lukrami, czekoladą itp.
5 komentarze
a u Ciebie zawsze coś smacznego ;)
OdpowiedzUsuńNajadłam się samym patrzeniem :) Muszą smakować wyśmienicie, bo wyglądają wspaniale! Obserwuję!
OdpowiedzUsuńSmacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńmniaaaam cudownie!!
OdpowiedzUsuńPróbowałam w ubiegłym roku i były pyszne, w tym roku znów je zrobię. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)