Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście
Znalazłam w sieci przepis cieszący się dużym uznaniem łącząc z sobą ser i mak.
Jak dla osoby, która kocha mam , a nie przepada za serem te ciasto wywarło na mnie duże wrażenie. Jak na dużą blachę jaką zrobiłam znikło dość szybko :) a to chyba dobrze świadczy o cieście prawda ?
Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
Masa Makowa:
- gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr)
- 3 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 olejek waniliowy
Masa Serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki )
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 0,5 kostki masła
Wykonanie
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki
Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach.
Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto tak długo aż nabierze złotego koloru
Masę makową wykładamy z puszki. Jeżeli jest za luźne na wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek.
Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. W dalszym ciągu miksując dodajemy po łyżce białego sera z wiaderka. Białka ubijamy , dodając na koniec ubitą piane z białek
Na podpieczone wcześniej ciasto wykładamy masę makową , następnie masę serową i raz jeszcze wkładamy ciasto do piekarnika o tej samej temperaturze ( 180* C) na godzinę :)
Życzę smacznego :)
10 komentarze
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMak , kruche ciasto ... czego chcieć więcej ? :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię o ile czasu mi nie zabraknie ;)
OdpowiedzUsuńw święta będzie smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńwszystko super ,ale jak słyszę o masie makowej z puszki to słabo mi się robi .....
OdpowiedzUsuńprzecież masa makowa to naprawdę nic trudnego
Oczywiście jeżeli ktoś sam chce zrobić sobie mak to nie ma przeciwwskazań ;]
UsuńWłaśnie robię,a na wierzch co czekolada czy co?
OdpowiedzUsuńNic :) i jak wyszło ?
UsuńCzy ciasto się nie spiecze za mocno?
OdpowiedzUsuńJa trzymałam z godzinę i spód jest taki jak widać. Dla tz. "mniejszego strachu" można z 50 minut :)
UsuńDziękuje za komentarz :)