Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście

Znalazłam w sieci przepis cieszący się dużym uznaniem łącząc z sobą ser i mak.
Jak dla osoby, która kocha mam , a nie przepada za serem te ciasto wywarło na mnie duże wrażenie. Jak na dużą blachę jaką zrobiłam znikło dość szybko :) a to chyba dobrze świadczy o cieście prawda ?

Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :) 

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
Masa Makowa:
  • gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr)
  • 3 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 olejek waniliowy
Masa Serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki masła

Wykonanie

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki

Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach.
Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto tak długo aż nabierze złotego koloru

Masę makową wykładamy z puszki. Jeżeli jest za luźne na wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek.

Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. W dalszym ciągu miksując dodajemy po łyżce białego sera z wiaderka. Białka ubijamy , dodając na koniec ubitą piane z białek

Na podpieczone wcześniej ciasto wykładamy masę makową , następnie masę serową i raz jeszcze wkładamy ciasto do piekarnika o tej samej temperaturze ( 180* C) na godzinę :)


Życzę smacznego :)




Share:

10 komentarze

  1. Mak , kruche ciasto ... czego chcieć więcej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię o ile czasu mi nie zabraknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. w święta będzie smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko super ,ale jak słyszę o masie makowej z puszki to słabo mi się robi .....
    przecież masa makowa to naprawdę nic trudnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jeżeli ktoś sam chce zrobić sobie mak to nie ma przeciwwskazań ;]

      Usuń
  5. Właśnie robię,a na wierzch co czekolada czy co?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto się nie spiecze za mocno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trzymałam z godzinę i spód jest taki jak widać. Dla tz. "mniejszego strachu" można z 50 minut :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)