Ciasto Muller Froop
Ciasto jest pieczoną wersją jogurcików Muller Froop z pysznym musem owocowym. Jest stosunkowo tanie, proste no i oczywiście bardzo smaczne. I kiedy wiem ,że muszę się spieszyć ze zrobieniem zdjęcia bo ciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów.
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml kremówki 30%
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 350 - 400 g mrożonych trskawek
Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po kolei po jednym żółtku, następnie porcjami: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy.
Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt.
rozmrożone owoce miksujemy blenderem, wlewamy drugą tężejącą galaretkę i szybko wylewamy na pierwszą masę.
Ciasto studzimy w lodówce :) i gotowe
Chcesz być na bieżąco ? Polub mnie na Facebooku
Tags:
Ciasta
Ciasta z kremem
19 komentarze
Pyszne proste ciasto. Mniam...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie... Na pewno zrobię je w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Wygląda bardzo ładnie. Rzeczywiście wydaje się dość niedrogie i proste w przygotowaniu. A sądząc po składnikach, musi być też pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne, nie za słodkie orzeźwiające wręcz idealne. Dziś będę robić w wersji z brzoskwiniami, zobaczymy jak wyjdzie :)
UsuńPysznie wygląda, truskawki już wyjęte, jeszcze rano do sklepu po śmietanę i do dzieła :). Mój blog Ma i Bla
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło i jak smakowało :)
UsuńCiasto wyśmienite, zdjęcie na moim ostatnim poście możesz sobie ukraść :) Mój blog Ma i Bla
UsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne i lekkie a do tego bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam jak najbardziej, pycha
OdpowiedzUsuńCzekam na zdjęcie by dodać do galerii :)
UsuńPozdrawiam
Na jaki rozmiar blachy ten przepis?
OdpowiedzUsuńGotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm
UsuńCiasto bardzo pyszne!!!!! Będę jeszcze próbować w innych owocowych wersjach, nie tylko z truskaweczkami. Polecam ;-)
OdpowiedzUsuńA piekarnik na jaki program pieczenia ustawic? Czy moze byc to termoobieg?
OdpowiedzUsuńpieczenie góra i dół bez termoobiegu
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńile tych jogurcików potrzeba ?
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma jogurtów :)
UsuńDziękuje za komentarz :)