Ciasto Muller Froop


 Ciasto jest pieczoną wersją jogurcików Muller Froop z pysznym musem owocowym. Jest stosunkowo tanie, proste no i oczywiście bardzo smaczne. I kiedy wiem ,że muszę się spieszyć ze zrobieniem zdjęcia bo ciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów.

Składniki:


  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml kremówki 30%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 350 - 400 g mrożonych trskawek

Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po kolei po jednym żółtku, następnie porcjami: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy.
Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt.
rozmrożone owoce miksujemy blenderem, wlewamy drugą tężejącą galaretkę i szybko wylewamy na pierwszą masę.
Ciasto studzimy w lodówce :) i gotowe




Chcesz być na bieżąco ? Polub mnie na Facebooku


Share:

17 komentarze

  1. Wygląda obłędnie... Na pewno zrobię je w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie. Rzeczywiście wydaje się dość niedrogie i proste w przygotowaniu. A sądząc po składnikach, musi być też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest rewelacyjne, nie za słodkie orzeźwiające wręcz idealne. Dziś będę robić w wersji z brzoskwiniami, zobaczymy jak wyjdzie :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda, truskawki już wyjęte, jeszcze rano do sklepu po śmietanę i do dzieła :). Mój blog Ma i Bla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak wyszło i jak smakowało :)

      Usuń
    2. Ciasto wyśmienite, zdjęcie na moim ostatnim poście możesz sobie ukraść :) Mój blog Ma i Bla

      Usuń
  4. Ciasto jest przepyszne i lekkie a do tego bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam jak najbardziej, pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na zdjęcie by dodać do galerii :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Na jaki rozmiar blachy ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm

      Usuń
  6. Ciasto bardzo pyszne!!!!! Będę jeszcze próbować w innych owocowych wersjach, nie tylko z truskaweczkami. Polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A piekarnik na jaki program pieczenia ustawic? Czy moze byc to termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczenie góra i dół bez termoobiegu

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)