Ciasto Ptasie mleczko, Pianka
Ciasto Ptasie mleczko, zwane również pianką czy tęczowym ciastem.
Ciasto idealne na upalne dni. Tanie, szybkie, smaczne i bardzo efektowne. Ma jeden minus, szybko znika :)
Składniki:
(blaszka ok. 24 x 28)
- 1 galaretka cytrynowa (żółta)
- 1 galaretka agrestowa (zielona)
- 1 galaretka truskawkowa (czerwona)
- 1 galaretka Jabłkowa (jasny zielony)
- 4 x 300 ml śmietanki 30%
- 200 g herbatników np. petitki
- 800 ml wrzątku
Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku w osobnych naczyniach, studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki, jeżeli mamy dziury można tam pokruszyć mniejsze kawałki.
Każda warstwa będzie robiona w następujący sposób:
Ubijamy 300 ml śmietanki i kiedy już ją mamy ubitą, wlewamy do niej ciurkiem i powoli pierwszą galaretkę (musi być zimna! Bo inaczej śmietana się zważy), Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się śmietanki z galaretką i gotową wylewamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki aby szybciej zastygła, a w między czasie robimy to samo z następną warstwą i tak aż do wyczerpania galaretek :)
Całe ciasto wkładamy na koniec do lodówki na parę godzin aż pianki stężeją.
Ciasto jest bardzo pyszne! Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć ,że rozpływa się w ustach :)
Mi wyszły aż 4 warstwy ale jeżeli ktoś chce jeszcze więcej dlaczego nie :)
na samą górę można również wylać samą galaretkę i też będzie cudownie.
Smacznego :)
10 komentarze
wow :) ale bosko to wygląda, a przepis wcale nie wydaje się taki trudny!! :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne kolorki))
OdpowiedzUsuńPiękne i kolorowe!
OdpowiedzUsuńDzieciom spodobałoby się na 200%...
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Jakich wymiarów użyć blaszki, żeby wyszły te 4 warstwy ?
OdpowiedzUsuń24 x 28 cm :)
UsuńSuper😄wykorzystam na pewno😄
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.clinicfood.pl
Fantastyczne ,delikatne na upalne dni
OdpowiedzUsuńAle zamias smietanki można dodać serki homogenizowane waniliowe i wyjdzie sernik na zimno
Pozdrawiam
Czy z serkami homogenizowanymi faktycznie wyjdzie dobra konsystencja i będzie trzymało się to "kupy"? :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od proporcji galaretki i serka homogenizowanego.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)