Ciasto Bounty z kawową nutą


Ciasto Bounty z kawową nutą.
To dziś moje ciasto na niedzielę. Jeżeli ktoś uwielbia kokos to szczerze polecam bo jest go tu bardzo dużo i zaspokoi swoje podniebienie :)

Składniki:

Ciasto
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g gorzkiego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Masa Kokosowa
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady
  • 2-4 łyżek kwaśnej śmietany ( w zależności czy polewa ma być twarda czy lejąca)
Poncz kawowy
  • 50 ml wódki
  • 100 ml mocniejszej kawy

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piankę. Dodajemy porcjami po łyżce wciąż miksując cukier puder oraz cukier waniliowy. W osobnej misce ubijamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Do białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta o wymiarach 25x36 i pieczemy w temp. 180 przez 30- 35 minut. Studzimy i przecinamy na dwa  placki. Nasączamy wymieszanym ponczem i dajemy się do masy kokosowej.

700 ml mleka zagotowujemy i rozpuszczamy w nim szklankę cukru.  Gdy cukier się rozpuści a mleko się zagotuje wsypujemy kokos oraz posiekane masło. Mieszamy na wyłączonym ogniu aż masło się rozpuści. W osobnym pojemniku rozpuszczamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej z 300 ml mleka. Ponownie kładziemy na ogień garnek z masą. Wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną i mieszamy tak długo i tak długo trzymamy na ogniu aż masa nam zgęstnieje i powstanie nam coś ala kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić

Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową.

Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :)



Wersja pierwotna nie miała w sobie ponczu kawowego czy alkoholowego. Ja postanowiłam nieco zwilżyć placki ciasta :) tylko zamiast wody wolałam coś mocniejszego :)

Ciasto jest bardzo syte i wychodzi z niego bardzo dużo porcji :)

Smacznego i miłej niedzieli :)



Share:

1 komentarze

  1. W sam raz dla mnie. Uwielbiam kokos.
    Ja zrobiłam wczoraj jaglane bounty też są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)