Pikle w ostrej zalewie ketchupowej
Pikle w Ketchupie
Sezon ogorkowy uważam za otwarty! Mam dla was dużą ilość przepisów na przetwory. Zacznę najpierw od przepisu na pyszne pikle w zalewie z ostrego ketchupu.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych dużych
- 500 g cebuli
- 2 łyżki soli
- 1-2 łyżki gorczycy
Zalewa:
Wszystkie składniki podane na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową i gorącą zalewą, zalewamy nasze słoiki ( zalewa będzie gęsta). Pasteryzujemy przez 10 minut.
Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny firmy Jamar, który miałam okazję testować i wykorzystać do przepisu.
Ketchup jest bardzo smaczny i co dla mnie najważniejsze gęsty!
"Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce. To uniwersalny dodatek pasujący właściwie do wszystkiego: kanapek, chipsów, przekąsek, pizzy, zapiekanek oraz wielu innych potraw."
Buteleczka faktycznie jest tak fajna ,że spokojnie mogę ją wykorzystać jako mały wazonik :)
Jeżeli chcecie poznać produkty firmy Jamar, bądź dowiedzieć się na jej temat więcej zapraszam was SERDECZNIE na ich stronę
To nie jedyny produkt. który mam przyjemność testować ale to już w innym przepisie :)
Tags:
Przetwory
19 komentarze
Takie pikantne „pomidorowe” ogórki to doskonały dodatek do wędlin i mięs z grilla : ) Nigdy nie robiłam pikli na bazie ketchupu i z ciekawości wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. Natomiast koncentratu używam do przetworów z fasolki szparagowej i papryki, ale zalewa jest zdecydowanie mniej gęsta. Dodanie ketchupu to świetny pomysł, pod warunkiem oczywiście, że jest dobrej jakości.
OdpowiedzUsuńSzczyptę gorczycy czy 1 łyżkę?I ile tego koncentratu pomidorowego?
OdpowiedzUsuńszczyptę gorczycy. A co do koncentratu to połowę tego najmniejszego koncentratu
UsuńDziękuję 😃
OdpowiedzUsuńPodobno nie wolno łączyć ogórków z pomidorami...
OdpowiedzUsuńPlotka głosi :) ale ja sobie nie wyobrażam innego połączenia :) już nie wspomnę o sałatkach :)
OdpowiedzUsuńWody do zalewy nie trzeba?
OdpowiedzUsuńNie :) zalewa ma byc gesta
UsuńIle mniej więcej potrzeba słoików na tę ilość?
UsuńOkoło 4-5 słoików po tz. groszku z marchewką, albo mniejsza pojemność ale wtedy wiadomo i więcej słoiczków będzie :)
UsuńMi wyszło 4 takie jak na obrazku, mocno upchanych
Robię właśnie te pikle i zastanawiam się dlaczego obieramy ogorki i usuwamy nasiona... tyle pracy, ehhh...
OdpowiedzUsuńMały keczup jaką ma pojemność?
Jaką pojemność ma mała butelka tego keczupu? Czy oogórki trzeba obierac i pozbawiać nasion???
OdpowiedzUsuń325 g pojemności :) ale może być też spokojnie 350 g :)
UsuńTrzeba obierać bo to cała tajemnica pikli, są smaczniejsze :)
Kochana, do czego można później użyć takich ogórków?
OdpowiedzUsuńGłównym zastosowaniem na pewno na imprezy urodzinowe jako zagrycha sama w sobie ;) ale tak również do obiadu jako dodatek :) przetwory są idealne niemal do wszystkiego, to jak ogórki :)
UsuńWitam, czy taka zalewa nada się do leczo do słoików na zimę? Mam generalnie na myśli samą cukinię i paprykę?
OdpowiedzUsuńJak myślisz? Będzie ok? Pozdrawiam
Myślę ,że tak :) niezły pomysł na zastąpienie ogórków.
UsuńZawsze można zrobić wersję testową tz. dwa słoiczki i zobaczyć po tygodniu jak wyszło :) to tak dla pewności
Czy tej zalewy starczy na na 5 słoików czy trzeba robić podwójną porcję
OdpowiedzUsuńDużo zależy też od tego jak upcha się mocno ogórki bo jak będą miały dużo luzu wejdzie nam wtedy więcej zalewy i wtedy wątpię
UsuńDziękuje za komentarz :)