Pikle w ostrej zalewie ketchupowej


Pikle w Ketchupie

Sezon ogorkowy uważam za otwarty! Mam dla was dużą ilość przepisów na przetwory. Zacznę najpierw od przepisu na pyszne pikle w zalewie z ostrego ketchupu.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych dużych
  • 500 g cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1-2 łyżki gorczycy

Zalewa:




  • 1 mały ostry ketchup - ja wykorzystałam ostry ketchup firmy Jamar
  • 1 czubata łyżka czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1/2 małego koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10%


  • Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na łódki i pozbywamy się nasion. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość solimy i odstawiamy na około 3 godziny. Do słoików wkładamy na dnie cebulę pokrojoną w plastry i dajemy szczyptę gorczycy. Słoiki wypełniamy odsączonymi z wody ogórkami.

    Wszystkie składniki podane na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową i gorącą zalewą, zalewamy nasze słoiki ( zalewa będzie gęsta). Pasteryzujemy przez 10 minut.


    Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny firmy Jamar, który miałam okazję testować i wykorzystać do przepisu.
    Ketchup jest bardzo smaczny i co dla mnie najważniejsze gęsty! 

    "Ketchupy JAMAR  to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce.  To uniwersalny dodatek pasujący właściwie do wszystkiego: kanapek, chipsów, przekąsek, pizzy, zapiekanek oraz wielu innych potraw."



    Buteleczka faktycznie jest tak fajna ,że spokojnie mogę ją wykorzystać jako mały wazonik :)
    Jeżeli chcecie poznać produkty firmy Jamar, bądź dowiedzieć się na jej temat więcej zapraszam was SERDECZNIE na ich stronę 
    To nie jedyny produkt. który mam przyjemność testować ale to już w innym przepisie :) 






    Share:

    19 komentarze

    1. Takie pikantne „pomidorowe” ogórki to doskonały dodatek do wędlin i mięs z grilla : ) Nigdy nie robiłam pikli na bazie ketchupu i z ciekawości wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. Natomiast koncentratu używam do przetworów z fasolki szparagowej i papryki, ale zalewa jest zdecydowanie mniej gęsta. Dodanie ketchupu to świetny pomysł, pod warunkiem oczywiście, że jest dobrej jakości.

      OdpowiedzUsuń
    2. Szczyptę gorczycy czy 1 łyżkę?I ile tego koncentratu pomidorowego?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. szczyptę gorczycy. A co do koncentratu to połowę tego najmniejszego koncentratu

        Usuń
    3. Dziękuję 😃

      OdpowiedzUsuń
    4. Podobno nie wolno łączyć ogórków z pomidorami...

      OdpowiedzUsuń
    5. Plotka głosi :) ale ja sobie nie wyobrażam innego połączenia :) już nie wspomnę o sałatkach :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Wody do zalewy nie trzeba?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie :) zalewa ma byc gesta

        Usuń
      2. Ile mniej więcej potrzeba słoików na tę ilość?

        Usuń
      3. Około 4-5 słoików po tz. groszku z marchewką, albo mniejsza pojemność ale wtedy wiadomo i więcej słoiczków będzie :)
        Mi wyszło 4 takie jak na obrazku, mocno upchanych

        Usuń
    7. Robię właśnie te pikle i zastanawiam się dlaczego obieramy ogorki i usuwamy nasiona... tyle pracy, ehhh...
      Mały keczup jaką ma pojemność?

      OdpowiedzUsuń
    8. Jaką pojemność ma mała butelka tego keczupu? Czy oogórki trzeba obierac i pozbawiać nasion???

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. 325 g pojemności :) ale może być też spokojnie 350 g :)

        Trzeba obierać bo to cała tajemnica pikli, są smaczniejsze :)

        Usuń
    9. Kochana, do czego można później użyć takich ogórków?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Głównym zastosowaniem na pewno na imprezy urodzinowe jako zagrycha sama w sobie ;) ale tak również do obiadu jako dodatek :) przetwory są idealne niemal do wszystkiego, to jak ogórki :)

        Usuń
    10. Witam, czy taka zalewa nada się do leczo do słoików na zimę? Mam generalnie na myśli samą cukinię i paprykę?
      Jak myślisz? Będzie ok? Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę ,że tak :) niezły pomysł na zastąpienie ogórków.
        Zawsze można zrobić wersję testową tz. dwa słoiczki i zobaczyć po tygodniu jak wyszło :) to tak dla pewności

        Usuń
    11. Czy tej zalewy starczy na na 5 słoików czy trzeba robić podwójną porcję

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dużo zależy też od tego jak upcha się mocno ogórki bo jak będą miały dużo luzu wejdzie nam wtedy więcej zalewy i wtedy wątpię

        Usuń

    Dziękuje za komentarz :)