Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej
Naukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego.
Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została.
Składniki:
- 1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g dowolnej szynki
- 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone
- 1 duży liść pory
- mała cebula
- papryka słodka, pieprz, sól,
- 1 mały słoiczek musztardy stołowej
- olej do smażenia
- 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki.
Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :)
Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek.
Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici.
Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego, zalewamy naszą zupą cebulową i zapiekamy w piekarniku przez ok. 50-60 minut w 180*C ( wszystko zależy od wielkości mięsa)
Od czasu do czasu podlewamy roladki wywarem aby góra nam nie wyschła.
No i cóż :) gotowe.
Moje pierwsze zapiekane mięsne tym razem roladki
Podałam ze z ziemniakami oraz surówką :)
mięsko w przekroju
Jedno jest pewne ... czas rozpocząć szkolenie robienia zdjęć pełnym danią :)
Tags:
Dania mięsne
1 komentarze
Jakie pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)