Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej


Naukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. 
Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. 

Składniki:
  • 1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g dowolnej szynki
  • 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duży liść pory
  • mała cebula
  • papryka słodka, pieprz, sól,
  • 1 mały słoiczek musztardy stołowej
  • olej do smażenia
  • 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki.

Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :)  
Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek.
Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy na rozgrzanej patelni aż się mięso zarumieni i odstawiamy na bok aż ostygnie by ściągnąć nici.
Następnie wkładamy roladki do naczynia żarootpornego, zalewamy naszą zupą cebulową i zapiekamy w piekarniku przez ok. 50-60 minut w 180*C ( wszystko zależy od wielkości mięsa)
Od czasu do czasu podlewamy roladki wywarem aby góra nam nie wyschła.

No i cóż :) gotowe.
Moje pierwsze zapiekane mięsne tym razem roladki
Podałam ze z ziemniakami oraz surówką :)


mięsko w przekroju
Jedno jest pewne ... czas rozpocząć szkolenie robienia zdjęć pełnym danią :)







Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)