Naleśnik nadziewane szpinakiem i kurczakiem
A oto mój przepis na dzisiejszą kolację. Naleśniki, lecz nie takie byle jakie.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 50 g sera feta
- 0,5 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa gyros
- sól
- 200 g żółtego sera
- olej do smażenia
Ciasto na naleśniki
- 200 g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- 3 -5 łyżek oleju
- 1 jajko
Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę.
Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz.
Z podanych składników poniżej robimy ciasto naleśnikowe.
Smażymy naleśniki. Obracamy naleśnika podczas smażenia usmażoną stroną do góry i kładziemy żółty ser, farsz i kawałki sera feta. Zwijamy w rulonik i gotowe :)
Dodatkowo można smarować ulubionym sosem i cieszyć się sytym jedzeniem :) bo zjedzenie takich dwóch naleśników sprawia ,że człowiek jest pełny :)
Tags:
Naleśniki
2 komentarze
Mmmm szpinak, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńSzpinak i kurczaczek duet idealny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)