Twarogowe Oponki


Oponki, w sam raz na tłusty czwartek


Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wódki / spirytusu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy / 1/2 olejku wanilinowego
  • 1 L oleju do smażenia
  • cukier puder do obsypania
Wykonanie: Rozdrabniamy w misce widelcem biały ser. Dodajemy: jajka, alkohol, cukier, cukier wanilinowy, sodę. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i porcjami dosypujemy mąkę. Wszystko mieszamy tak długo łyżką aż ciasto będzie nadawało się do rozrobienia ręcznie.
Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż składniki się połączą a masa będzie gładka. Spokojnie , proszę się nie martwić gdy zobaczycie serowe grudki. Ciasto może się nieco lepić. Można dosypać mąki ale warto wiedzieć iż im więcej mąki tym ciasto będzie bardziej mączne. Najlepiej się wstrzymać, a mąką podsypywać podczas wałkowania.
Wałkujemy na 5-10 mm i szklanką wycinany kółka, a korkiem, bądź kieliszkiem mniejsze kółka w środku oponki.
Smażymy na głębokim gorącym oleju. Obsmażamy z obu stron.
Obsypujemy cukrem pudrem i szybko zjadamy bo świeże i cieplutkie są najsmaczniejsze :) 











Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)