Szybka Babka Banaowo- kawowa


Idealne ciasto na niedziele.

Szybka, prosta babka kawowo- bananowa.

I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość)
  • 80 ml oleju
  • 5 łyżek mocnej kawy (w płynie)
  • 4 średniej wielkości banany ( bardziej dojrzałe)
  • 380 g mąki ( kradniemy z tego łyżkę do formy)
  • 8 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z połową cukru na jednolitą masę, dodając po ubiciu stopniowo olej, następnie kawę. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru.
Ubite białka dodajemy do pierwszej masy delikatnie łącząc ze sobą.
Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy do masy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , również dodajemy do masy i mieszamy.

Masa będzie się wydawać za gęsta i trudna do wymieszania, ale proszę się tym wcale nie przejmować! Taka ma być :) Warto mąkę dodatkowo przesiewać do masy i pomieszać po trochu raz dwa razy i kolejna porcja... ułatwi nieco życie :) ale jeżeli dodacie mąkę na raz też nic się nie stanie.

Dużą formę na babkę z kominem wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy i wkładamy do piekarnika na 50 minut na 160*C

Gotową babkę od razu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dekorujemy cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami :)



***

Tymczasem w moim karmniku ....
... drugie śniadanie :)






Tags:

Share:

4 komentarze

Dziękuje za komentarz :)