Przepis na idealną pizze domową
Wszystko to, co powinieneś wiedzieć na temat pizzy
Ciasto: Ciasto chrupiące i cienkie ? A może grube i puszyste ?
Wszystko zależy od składników: mąki, soli, drożdży i oliwy. Jeżeli chcemy aby nasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą
Sos: Najlepszy sos do pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez ok 40 min.
Przyprawy: Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy, dzięki temu się nie przypalą i nie będą gorzkie, no i oczywiście będą ładniejszą ozdobą niż popalone listki.
Dodatki: Tutaj możemy poszaleć według własnych smaków. Ważnym jest aby składników nie było za dużo, ponieważ ciasto się nie upiecze, a środek może być surowy bądź wodnisty. Najlepszą metodą jest wybieranie od 3 do 5 składników na pizzy.
oryginalność: Typowa włoska pizza jest cienka i chrupiąca, ma niewielką ilość dodatków, więc nie jest zbyt kaloryczna. Klasyczna to połączenie mozzarelli, sosów, pomidorów i bazylii.
Najważniejsze jednak jest to aby zrobiona przez nas pizza smakowała nam i naszym domownikom. Cały proces jej tworzenia to niezła frajda dla dzieci, należy o tym pamiętać, bo przecież, które dziecko nie lubi pizzy ? A gdy jeszcze może samo sobie wybrać składniki!! Polecam!!
Polecam również zakup okrągłej blaszki do pizzy , koniecznie z dziurkami, dzięki czemu ciasto oddycha podczas pieczenia i faktycznie jest lepsza!
Moje przepisy na Pizze:
Tags:
pizza
przydatne w kuhni
3 komentarze
Ja od pewnego czasu dodaję ser na spód pizzy, a nie na samą górę i wychodzi jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) wtedy widać wszystkie składniki i nie jest ona za mokra :)
UsuńJa również od nie dawna stosuję tą technikę. Mokra jest szczególnie gdy dodaje świeże pieczarki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)