Bananowy Kuba


Przepyszne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
  • 500 gr śmietany 30%
  • 4 brzoskwiniowe galaretki
  • 3-4 banany
  • tłuszcz do formy

Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku,wlewamy olej - w dalszym ciągu miksując. Wsypujemy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła.  Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy gorący budyń na biszkopt. 
Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy, ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta.
Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę.
Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki.


Ciasto można podawać z kleksem bitej śmietany bądź bez. W zależności jak kto lubi :)
Banany można oczywiście zastąpić innymi owocami.


Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku:


****

Czy ja już pisałam ,że mam dużo pracy ? Pewnie tak :) do tego muszę wam się pochwalić ,że zostałam wybrana do testowania deserków Monte Balance !! Oczywiście to wszystko już nie długo :)



Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)