Indyjskie pierożki Samosa
Pierożki Samosa czyli pierożki po indyjsku.
Samosy mogą być podawana jako przystawka czy danie główne wegetariańskie bądź mięsne. Podawane często z sosem miętowym.
Charakterystyczne dla Samosy są przyprawy związane z kuchnią indyjską co nadaje im mocno wyrazisty smak, a nas samych zaprasza do zapoznania się ze smakami nowej kultury
Składniki:
Farsz:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule bądź jedna duża
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kolendry ( roztłuczone w moździerzu )
- 2/3 łyżeczki ostrej papryki
- starty imbir bądź 2-3 cm albo łyżeczka suszonego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka masła
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody ( 250 ml )
- 3 łyżki stołowe oleju
+ olej do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy je tłuczkiem na pure. Cebulę smażymy na maśle, dodając przeciśnięty czosnek, a następnie wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy i sok z cytryny. Smażymy przez około 1 minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek.
Rękoma wyrabiamy farsz.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Pozwoliłam sobie zapożyczyć z internetu jak lepić pierożki
Jeżeli jednak ktoś nie bardzo potrafi lepić po Indyjsku :) zawsze można wypróbować nasz sposób na polskiego pieroga :)
Kiedy pierożki mamy gotowe, obsmażamy je na głębokim oleju do zarumieniania się pierożków :)
Można zajadać je z sosem miętowym bądź spolszczyć i zjeść ze śmietanką :)
Jak widać praca nad pierożkami w toku. Z przepisu możemy uzyskać około 40-50 pierożków. Wszystko zależy od wielkości średnicy ciasta i ilości farszu w środku
Efekt końcowy moich pierożków :)
Smacznego^^
Tags:
Pierogi
1 komentarze
Uwielbiam samosy! I te z warzywami duszonymi z przyprawami indyjskimi, i te w polskiej wersji - z kapustą lub jabłkami i rodzynkami.
OdpowiedzUsuńJa wolę je piec niż smażyć w tłuszczu, i trochę inaczej przyrządzam nadzienie z ziemniaków - nie tłukę ich, tylko gotuję drobno pokrojone i takie mieszam z groszkiem i ew. kalafiorem.
Dziękuje za komentarz :)