Chłodnik - Mizeria z ogórków do picia
Późna wiosna jak i lato kojarzy mi się z mizerią. Jest kilka wersji mizerii, u mnie natomiast od wieków podaje się właśnie w takiej postaci do picia jako chłodnik.
Szybki i prosty dodatek do domowych dań
Składniki:
- 2 długie zielone ogórki
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 500 - 600 ml mleka
- pieprz, sól, ocet
Wykonanie: Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy solą. Kiedy ogórki oddadzą sok, większą połowę odlewamy.
Dodajemy do ogórków mleko wymieszane ze śmietaną i przyprawiamy octem, pieprzem i solą
PS: Wyniki konkursu w ten weekend.
Tags:
Napoje
7 komentarze
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mizerię, u mnie jednak częściej występuje w gęstszej postaci z ziemniakami ;)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nhie jadłam mizerii :)
OdpowiedzUsuńtaka mizeria to moje tegoroczne odkrycie! muszę przyznać, że jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńParę dni temu robiłam praktycznie identyczny chłodnik :)
OdpowiedzUsuńU nas króluje z maślanką i śmietaną 18%
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam i jest to smak jeszcze z mojego dzieciństwa. W mojej wersji występuje ze szczypiorkiem i odrobiną octu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)