Chłodnik - Mizeria z ogórków do picia


Późna wiosna jak i lato kojarzy mi się z mizerią. Jest kilka wersji mizerii, u mnie natomiast od wieków podaje się właśnie w takiej postaci do picia jako chłodnik.

Szybki i prosty dodatek do domowych dań

Składniki:

  • 2 długie zielone ogórki
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 500 - 600 ml mleka
  • pieprz, sól, ocet



Wykonanie:  Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy solą. Kiedy ogórki oddadzą sok, większą połowę odlewamy.

Dodajemy do ogórków mleko wymieszane ze śmietaną i przyprawiamy octem, pieprzem i solą






PS: Wyniki konkursu w ten weekend.


Share:

7 komentarze

  1. Uwielbiam mizerię, u mnie jednak częściej występuje w gęstszej postaci z ziemniakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji jeszcze nhie jadłam mizerii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka mizeria to moje tegoroczne odkrycie! muszę przyznać, że jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Parę dni temu robiłam praktycznie identyczny chłodnik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas króluje z maślanką i śmietaną 18%

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam i jest to smak jeszcze z mojego dzieciństwa. W mojej wersji występuje ze szczypiorkiem i odrobiną octu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)