Mole spożywcze w kuchni - jak się ich pozbyć



Mole spożywcze to największa zmora w kuchni. Dostaje się niepostrzeżenie a pozostawia spustoszenie w całej kuchni, a zwłaszcza w szafkach z produktami


Skąd się wzięły mole w domu? Jak sobie z nimi poradzić?


Wiele osób po zauważeniu w domu tych latających owadów zadaje sobie pytanie, skąd one się wzięły w moim domu. Przecież utrzymujemy dom w czystości i  stare ubrania systematycznie usuwamy itp. No właśnie, skąd one się więc biorą!?Zanim odpowiemy na to pytanie należy pamiętać o podziale moli na dwa rodzaje:- spożywcze- odzieżoweW domu najczęściej wbrew pozorom spotykane są jednak mole spożywcze. I nimi tutaj się będziemy teraz zajmować.Otóż mole spożywcze jak sama nazwa mówi są powiązane z żywnością i właśnie z nią są przynoszone do domu. Jak to ? Zapyta ktoś, przecież kupujemy wszystko zapakowane,zwracamy uwagę na daty ważności etc. Niestety nie ma to większego znaczenia. Mole rozwijają się szczególnie dobrze w młynach, magazynach zbożowych itp. I niestety doświadczenie pokazuje, że ich jaja dostają się do opakowań, które są następnie przez nas kupowane w sklepach. Dlatego jest to niezauważalne, nawet przy produkcji. Szczególnie narażonymi produktami  są kasze, mąki, a nawet orzechy (które często kupujemy luzem w marketach). Tam owady mają doskonałe warunki do rozwoju i właśnie w ten sposób w 80% trafiają do naszych domów.



A oto kilka sposobów jak ich się pozbyć:

Sposób na mole spożywcze I
Wyrzućcie wszystko z szafek (nowe czy stare produkty), w których pojawiły się mole. Jeśli są zarażone, to moli się nie pozbędziecie. Tylko radykalne kroki pomogą Wam pokonać te chytre stworzonka. Następnie przetrzyjcie wszystkie szafki roztworem wody z octem w proporcjach 1:1. Do roztworu można dodać olejek cytrusowy lub goździkowy.

 II
Zamontujcie w oknach moskitiery, a przy wylocie do wentylacji siateczki. To nie tylko ochrona przed krwiożerczymi owadami, ale i przed molami spożywczymi, które wlatują najczęściej przez otwarte okna i szukają pożywienia. Trafiając do ekorodzinki w której stawia się na produkty nieprzetworzone są w molim raju.

 III
Zainwestujcie w szklane szczelnie zamykane pojemniki do przechowywania produktów z pełnego przemiału. Najlepiej wcześniej przepłukać je w occie.  Wiele pojemników testowałam w życiu i jedynie szkło jest gwarantem braku moli w naszym pożywieniu. Warto też włożyć do szklanych pojemników liść laurowy.

 IV
Cytrusowe zapachy powinny zniechęcić mole spożywcze przed powrotem - kupcie pomarańczę, wbijcie w nią goździki i powieście przy kaloryferze, aby owoc wysechł. Następnie połóżcie to w szafce, w której gnieżdżą się mole spożywcze.

 V 
Wszystkie produkty sypkie po przyniesieniu ze sklepu warto włożyć na kilka dni do lodówki. Jeśli w produktach są larwy, zamarzną.

VI
Warto monitorować stan naszych szafek dlatego wszystkim polecam zakupić płytki przechwytujące mole spożywcze, to pomoże nam szybko działać i zapobiec spustoszeniu w naszych szafkach.


A jakie są wasze sposoby na mole ?


Czy spotkaliście się już z nimi ?



Share:

4 komentarze

  1. gdy w domu pojawi się siemię lniane to mole są u nas ZAWSZE :/ dlatego przestaliśmy je już kupować bo to nie było na nasze siły

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam ostatnio problem z molami ( pierwszy raz jak żyję ). Wszystko poszło w śmietnik, cała zawartość szafki, a to co kupuję, od razu pakuję w szklane słoiki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mole, to prawdziwa zmora, jak już raz się pojawią to naprawdę ciężko się jest ich pozbyć. Super dzięki za porady, ja jeszcze znalazłam ciekawe wskazówki na http://ibeauty.pl/jak-sie-pozbyc-moli-spozywczych/ :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)