Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler
Placki ziemniaczane według Magdy Gessler.
Natomiast ja nieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzem na tarce na grubych albo najmniejszych oczkach w zależności jakie bardziej lubimy placki. Odsączamy połowę wody z ziemniaków i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mleko, mąkę, przyprawy według uznania.
Smażymy placki z obu stron na złoty kolor i smacznego :)
Ja osobiście dodaję nieco domowego kucharka.
Można placki jeść z sosem serowym , śmietaną, sosem czosnkowym.
Z czym dusza zapragnie :)
18 komentarze
Bardzo dawno nie jadłam placków! Twoje wyglądają super smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOj, znowu kusisz :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię placki;)
OdpowiedzUsuńZostały jeszcze, albo wszystkie zjedzone? Umiesz kusić.
OdpowiedzUsuńwyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńW sumie mleka nie dodawałem nigdy do ciasta na placki ziemniaczane. Dużo zmienia to w smaku? Muszę i tak przetestować :)
OdpowiedzUsuńZamiast mleka używam jogurtu naturalnego aby nie ciemniały po upieczeniu. Pysznie ♡
UsuńMleka używam po to aby ziemniaki nie zrobiły się czarne, a smaku raczej to nie zmienia :)
UsuńA ja zamiast mleka dodaję kwasnej śmietany.
UsuńA dupa rosnie
OdpowiedzUsuńRośnie, rośnie ;)
UsuńPychotka, uwielbiam placki ziemniaczane w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńNie daję do placków ani grama mąki i są super :)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie dodaje mąki
OdpowiedzUsuńJa dodaję marchewkę i są super.
OdpowiedzUsuńA ja kaszy mannej zamiast mąki
OdpowiedzUsuńPyszności najbardziej lubię ze śmietaną :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast maki dodaje platki owsiane , polecam --te platki to troche zdrowia w tym tluszczyku
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)