Orientalny krem z kukurydzy
Coś dla wielbicieli kremów:
Orientalny krem z kukurydzy
Składniki:
- 600 ml bulionu
- 3 średnie puszki kukurydzy w puszce
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- curry, pieprz, sól, ostra papryka
- grzanki (wedle uznania)
Wykonanie: do bulionu dodajemy 2 przecedzone puszki kukurydzy, jedną puszkę kukurydzy wraz z zalewą. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.
Na patelni podsmażamy cebulę. Zarumienioną cebulę dodajemy do bulionu z kukurydzą. Odstawiamy aż przestygnie.
Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko razem miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy przyprawami oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie trzeba wymieszać bo krem wyjdzie dość gęsty.
Krem jest pyszny i bardzo syty :) no i smaczny ^^ doprawiamy wedle własnego uznania i smaku :) nie zapominajmy o orientalnych przyprawach bo nadają temu kremu wyrazistego smaku sprawiając ,ze krem nie będzie mdły.
Tags:
Zupy - Kremy
6 komentarze
Kukurydza z curry brzmi bardzo ciekawie! Koniecznie muszę wypróbować.Czy nie jest za słodki?
OdpowiedzUsuńJeżeli nic nie dodamy żadnej przyprawy to fakt, jest słodko, ale gdy dorzucimy chociażby soli to ma się wrażenie ugotowanej kukurydzy z festynu :D ... cały efekt robią orientalne przyprawy, które zmieniają smak kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńFajna, rozgrzewająca zupa, w sam raz na zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smaku ten krem. Nigdy takiego nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda na proste w przygotowaniu. Muszę wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda smakowicie :) koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)