Prażone orzechy włoskie w karmelu


Przepis na szybką i smaczną przekąskę: Prażone orzechy w karmelu

Składniki:

  • Solidna ilość orzechów
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • 100 g masła
Wykonanie: duże kawałki orzechów prażymy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180*C

W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy wszystkie pozostałe składniki tworząc nasz karmel. 

Wyciągamy orzechy mieszamy je razem z karmelem i czekamy aż zastygną. Można je wyłożyć na papier do pieczenia aby przyspieszyć proces tężenia karmelu. W moim przypadku jednak i ciepłe znikały ;)

I gotowe :) Polecam bo są mega smaczne !!

Share:

10 komentarze

  1. Uwielbiam orzechy włoskie. U mnie w mieście na targu są bardzo tanie, dlatego chętnie po nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Na pewno go wykorzystam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie orzechy. Mogłabym je jeść kilogramami.: )
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co w karmelu jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo przydatne przepisy zapraszam na moją strone http://crottevotte.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)