Prażone orzechy włoskie w karmelu
Przepis na szybką i smaczną przekąskę: Prażone orzechy w karmelu
Składniki:
- Solidna ilość orzechów
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukry wanilinowego
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta ostrej papryki
- 100 g masła
Wykonanie: duże kawałki orzechów prażymy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180*C
W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy wszystkie pozostałe składniki tworząc nasz karmel.
Wyciągamy orzechy mieszamy je razem z karmelem i czekamy aż zastygną. Można je wyłożyć na papier do pieczenia aby przyspieszyć proces tężenia karmelu. W moim przypadku jednak i ciepłe znikały ;)
I gotowe :) Polecam bo są mega smaczne !!
Tags:
Inne słodkie przekąski
9 komentarze
Idealne na prezent :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy włoskie. U mnie w mieście na targu są bardzo tanie, dlatego chętnie po nie sięgam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karmel :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mmm, pycha! :)
OdpowiedzUsuńKocham takie orzechy. Mogłabym je jeść kilogramami.: )
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
wszystko co w karmelu jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńbardzo przydatne przepisy zapraszam na moją strone http://crottevotte.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)