Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie



Świąteczna przekładana sałatka śledziowa, którą można zrobić kilka dni przed samą wigilią, oszczędzając czas. W zamian mamy wspaniałe danie

Składniki:


  • 0,5 kg słonych śledzi
  • 1 mały ketchup
  • 2 małe cebule
  • średni słoiczek marynowanych pieczarek

Wykonanie: Przez około cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy!

Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników.

Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole.

Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)