Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie
Świąteczna przekładana sałatka śledziowa, którą można zrobić kilka dni przed samą wigilią, oszczędzając czas. W zamian mamy wspaniałe danie
Składniki:
- 0,5 kg słonych śledzi
- 1 mały ketchup
- 2 małe cebule
- średni słoiczek marynowanych pieczarek
Wykonanie: Przez około cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy!
Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole.
Tags:
Sałatki i Surówki
2 komentarze
Uwielbiam sałatki śledziowe
OdpowiedzUsuńmm takiej nie jadłam ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)