Najprostsza szarlotka


Składniki:

  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do obsypania ciasta

Wykonanie: z podanych składników: mąka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 250 masła, proszku do pieczenia, jajka - wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie kulki o rozmiarach 1/3 i 2/3. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda i kroimy je w kostkę. Podsmażamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Gdyby nam się jabłka nieco zaczynały palić czy za mocno smażyć, można dodać około 5 łyżek wody. Po podsmażeniu odkładamy na bok i studzimy.

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą kulkę i wykładamy nią blaszkę.  Na ciasto dajemy przechłodzone jabłka, a na samą gorę robimy posypkę z mniejszej kulki. Ja posypkę robiłam z rozpłaszczonych placków z ciasta ale można zmrozić mocniej ciasto i zetrzeć na tarce. 

Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 50 - 60 minut



Ciasto jest na blaszkę o maksymalnej wielkości 24 x 24 każda większa blaszka sprawi ,że ciasto będzie za płaskie.


Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)