Najprostsza szarlotka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder do obsypania ciasta
Wykonanie: z podanych składników: mąka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 250 masła, proszku do pieczenia, jajka - wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie kulki o rozmiarach 1/3 i 2/3. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda i kroimy je w kostkę. Podsmażamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Gdyby nam się jabłka nieco zaczynały palić czy za mocno smażyć, można dodać około 5 łyżek wody. Po podsmażeniu odkładamy na bok i studzimy.
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą kulkę i wykładamy nią blaszkę. Na ciasto dajemy przechłodzone jabłka, a na samą gorę robimy posypkę z mniejszej kulki. Ja posypkę robiłam z rozpłaszczonych placków z ciasta ale można zmrozić mocniej ciasto i zetrzeć na tarce.
Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 50 - 60 minut
Ciasto jest na blaszkę o maksymalnej wielkości 24 x 24 każda większa blaszka sprawi ,że ciasto będzie za płaskie.
Tags:
Ciasta
2 komentarze
Aż nabrałam ochoty na szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)