Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem


Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem
Jedno z moich ulubionych dań 

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego
  • 300 - 400 g kurek
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • 100 g sera żółtego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, ostra papryka ostra, olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Wykonanie: Pierś myjemy i usuwamy zanieczyszczenia jeżeli takie są. Przecinamy wzdłuż. Nacieramy pierś przyprawami: papryką ostrą, pieprzem i solą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż lekko się zarumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle tak długo aż puszczą sok i on cały odparuje, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na filety.
Na patelni smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony smażymy go tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy czosnek, wlewamy śmietankę i lekko zagotowujemy, doprawiamy i wylewamy na kurki.
Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać żywszych kolorów.
Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180°C przez 35 minut (długość zapiekania zależy od grubości mięsa) 




Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)