Beza Pavlova z kremem limonkowym
Jedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym.
Składniki:
Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 400 ml kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 400 g owoców
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 limonka
Wykonanie: Białka ubijamy mikserem i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę, i sok z cytryny.
Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z masy formę okręgu.
Piekarnik nastawiamy na 175 °C zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 150 °C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy bezy z piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Kiedy będzie krem ubity miksujemy na najniższych obrotach i ciurkiem wlewamy sok z połowy limonki.
Na bezę kładziemy krem i układamy owoce :) Pamiętajcie aby beza była całkowicie zimna :)
Deser którego się bałam okazał się prosty do zrobienia :)
Polecam :)
4 komentarze
jak pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPiękna! Az szkoda ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Prawdziwa bezowa królowa :)
OdpowiedzUsuńPiękny, letni deser.
OdpowiedzUsuńI sporo owoców, tak jak lubimy!
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dziękuje za komentarz :)