Beza Pavlova z kremem limonkowym


Jedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. 

Składniki:
Beza
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
  • 400 ml kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g owoców
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 limonka

Wykonanie: Białka ubijamy mikserem i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę, i sok z cytryny.

Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z masy formę okręgu.

Piekarnik nastawiamy na 175 °C zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 150 °C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy bezy z piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Kiedy będzie krem ubity miksujemy na najniższych obrotach i ciurkiem wlewamy sok z połowy limonki.

Na bezę kładziemy krem i układamy owoce :) Pamiętajcie aby beza była całkowicie zimna :)





Deser którego się bałam okazał się prosty do zrobienia :)

Polecam :)

Z dziećmi i dla dzieci 2017

Share:

3 komentarze

  1. Piękna! Az szkoda ją zjeść :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa bezowa królowa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)