Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem



Domowe suszone pomidory z dodatkiem czosnku i bazylii

Suszone pomidory są niezłym dodatkiem do sałatek, szpinaku, czy innych dań. A kiedy zrobimy je sami nie tylko będą lepiej smakować to zaoszczędzimy sporo pieniędzy ponieważ za 1 kg suszonych pomidorów można zapłacić nawet do 45 zł. Dlatego warto je suszyć samemu :)

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia świeża - kilka listków
  • tymianek, oregano
  • papier do pieczenia
Wykonanie: Z ogrodu pozbierałam różnego rodzaju pomidory , te mniejsze i większe, tak więc i ich szybkość suszenia była różna.

Pomidory kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia środkiem do góry. Posypujemy nieco ziołami (tymianek i oregano), wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 60-80 *C pamiętając aby temperatura nie była za wysoka bo zamiast wysuszyć pomidory spalimy je. Pomidory suszymy w otwartym lekko piekarniku. Suszymy przez ok. 4-6 godzin. Musimy je sprawdzać w jakim są stanie bo czas suszenia zależny jest od wielkości i rodzaju pomidora. Wysuszone wcześniej pomidory ściągamy aby się nie spiekły. 
Wysuszone pomidory układam ciasno w słoiku przekładając je od czasu do czasu liściem świeżej bazylii i plastrem czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy ciepłą ale nie gorącą nasze pomidory, zakręcamy i przewracamy do góry nogami aż całkowicie ostygną. 




Tuż przed suszeniem.


Każdy pomidor ma swój czas suszenia, jedne były już gotowe i ściągane z blaszki a drugie jeszcze musiały oddać wodę.


W tym roku suszyłam nawet pomidory koktajlowe :) dlatego mam niezłą mieszankę w słoikach



Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)