Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Domowe suszone pomidory z dodatkiem czosnku i bazylii
Suszone pomidory są niezłym dodatkiem do sałatek, szpinaku, czy innych dań. A kiedy zrobimy je sami nie tylko będą lepiej smakować to zaoszczędzimy sporo pieniędzy ponieważ za 1 kg suszonych pomidorów można zapłacić nawet do 45 zł. Dlatego warto je suszyć samemu :)
Składniki:
- 1,5 - 2 kg pomidorów
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- bazylia świeża - kilka listków
- tymianek, oregano
- papier do pieczenia
Wykonanie: Z ogrodu pozbierałam różnego rodzaju pomidory , te mniejsze i większe, tak więc i ich szybkość suszenia była różna.
Pomidory kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia środkiem do góry. Posypujemy nieco ziołami (tymianek i oregano), wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 60-80 *C pamiętając aby temperatura nie była za wysoka bo zamiast wysuszyć pomidory spalimy je. Pomidory suszymy w otwartym lekko piekarniku. Suszymy przez ok. 4-6 godzin. Musimy je sprawdzać w jakim są stanie bo czas suszenia zależny jest od wielkości i rodzaju pomidora. Wysuszone wcześniej pomidory ściągamy aby się nie spiekły.
Wysuszone pomidory układam ciasno w słoiku przekładając je od czasu do czasu liściem świeżej bazylii i plastrem czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy ciepłą ale nie gorącą nasze pomidory, zakręcamy i przewracamy do góry nogami aż całkowicie ostygną.
Tuż przed suszeniem.
Każdy pomidor ma swój czas suszenia, jedne były już gotowe i ściągane z blaszki a drugie jeszcze musiały oddać wodę.
W tym roku suszyłam nawet pomidory koktajlowe :) dlatego mam niezłą mieszankę w słoikach
Tags:
Przetwory
3 komentarze
ooo, to ja chyba z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńrobię co roku , suszę w suszarce do grzybów
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie za wszystkie przepisy sa swietne.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)